2011. június 23., csütörtök

HORVÁTORSZÁG: Trogir


Trogir


A több mint 2000 éves szigetet híd köti össze a szárazfölddel és Ciovo szigetével. Ez az ősi városka a művészetek kincseskamrája. Gyönyörű templomok,paloták,polgárházak sorakoznak egymás után. Szűk kis utcácskák, belső udvarok és lépcsők gyönyörködtetik a szemet.


Szt.Lőrinc székesegyház.
FOTO:hilobi.

Trogir egyik jelképe a Szt.Lőrinc székesegyház, Dalmácia legszebb román stílusú temploma. Az épület egyik legszebb része a Radovan-kapu. A székesegyház 47m magas harangtornya majdnem 200 évig épült. A templom 1213-ban készült mellékbejárata a város főterére, a II.János Pál térre nyílik. Itt található a városháza. Az épület udvarán nagyon szép gótikus ablakok,oszlopok,kőfejek és címerek találhatók. Itt a téren található még az óratorony, ami tulajdonképpen a Szt.Sebestyén templom tornya.A templom 1850-óta nem működik.

Radovan kapu
FOTO:b.roveran.

Óratorony
FOTO:gravitat~on.

A csatorna partján szép pálmás sétányon sétálhatunk. A híd felé eső első épület a Kis-loggia, ami az 1520-as évekből származik.A híd a Trogiri csatorna legkeskenyebb részén épült.




KAMERLENGO ERŐD:

A csatorna másik végén áll a Kamerlengo erőd. A kis sziget délnyugati részén,a XIV.században nyolcsarkos magas bástyát építettek, ami napjainkban is a Kamerlengo vár része. A bástyát valamikor Lánc bástyának hívták, mert a város nyugati részétől Ciovo szigetig egy vastag lánc védte a városi kikötőt a Kasteli öböllel együtt. A szerkezet nyomai amely a láncot emelte most is láthatók az északi bejáratnál. 

Kamerlengo erőd.
FOTO:b.roveran.

A bástya előtt játszódott le 1378-ban a velencei és genovai hadsereg nagy csatája, amikor az építőanyagot szállító elsüllyedt velencei hajók maradványaival védték a kikötőt.A XV.században, Velence hódításainak idejében,a város védelme nem bizonyult biztosnak,ezért szükséges lett a bástya megerősítése. 1420 körül várat építenek a Lánc bástya köré,amit Kamerlengo várnak neveznek el. Az alaprajz trapéz alakú volt,oldalain vastag védőfalakkal,amely a város falaival volt összekötve. A városból egy hídon keresztül lehetett bejutni a várba. A váron most is láthatók Velence jelképei a Szent Márk szárnyas oroszlánjának domborműve, Foscari dozse,és a város meghódítójának címere is.

Kamerlengo vár.
FOTO:Paradasos.

A Kamerlengo vár napjainkban is folytatja az életét.Valamikor a város legfontosabb védelmezője most nyári színpad,ahol hangversenyeket,színpadi előadásokat élvezhetünk. Nappal a várat számos látogató tekinti meg,mivel a tetejéről gyönyörű kilátás tárul elénk a Ciovo szigetre és a Karban hegyre aminek a lábánál épült Trogir városa is.

FOTO:ahenobarbus.


TROGIR KÉPEKEN:

FOTO:paradasos.














2011. június 17., péntek

HORVÁTORSZÁG: Omis



FOTÓ:nessa.gnatoush

Omis ez a 15 000 lakosú város ,a Makarska Riviéra és Split között fekszik.A város annál a hatalmas kanyonnál terül el,amely keresztülszeli a Mosor hegységet és a Cetina folyó vizét a tengerbe vezeti. Omis nagyrészt a Cetina folyó hídjától keletre terül el,de a modernebb rész a jobb parton található.
A híd melletti park mögött találjuk az egyszerű díszítésű Szt.Péter templomot.A templom román stílusban épült a 10.században.

FOTÓ:L.Richard Martin.Jr.

A hídról jól látható az a szoros amin a Cetina folyó átfolyik a hatalmas hegyek között. A 700m hosszú szurdok falait több helyen lehet megmászni.A városban több más sportot is kipróbálhatunk.Lehet a hegyekben kirándulni,sziklát mászni,a folyón raftingolni és kajakozni és a tengerben búvárkodni.
Megéri egy kicsit feljebb menni a vadromantikus Cetina szurdokba.Följebb a Cetina mér igazi hegyi folyó. A 6  km-re lévő vizimalom ,a Radmanove mlinice kedvelt étterem a természetjárók körében.




Cetina folyó.

A 311 m a város fölött emelkedő Starigrad erőd romjairól gyönyörű kilátás nyílik a városra.A Subic utcából lépcsők visznek az erődhöz.
A Kacica utca régi házai között ,a kis Rókus-kápolna után érünk a Városi Múzeumhoz.A város legszebb tere a Szt.Mihály székesegyházról kapta a nevét.A székesegyházról nem tudni hogy mikor épült, de először 1282-ben említik. Kívülről a legszebb látvány az oszlopos bejárat,aminek a tetején Szt.Mihály áll,jobb kezében kivont karddal, a balban méreggel.

Erőd
FOTO:nessa.gnatoush


Omis


Omis



Omis

A Kacica utca az Adria főúthoz vezet. Itt van a kikötő,jobbra pedig a város strandja, a Velika Plaza ami 700 m hosszan terül el. De több kisebb strand is van a várostól nem messze.
A forgalmas főutca tele van üzletekkel, éttermekkel. Délelőttönként piac is működik itt.

Szűk utcák
FOTÓ:nessa.gnatoush.

Piac
FOTO:L.Richard Martin.Jr.

2011. június 11., szombat

HORVÁTORSZÁG: Brela



Brela

Brela a Makarskai riviéra legnyugatibb települése,és több mint ezer éves. A városnak 2km-es gyönyörű kavicsos tengerpartja van. A partot gyönyörű fenyőerdők szegélyezik amik több helyen felhúzódnak a hegyoldalba. A parton végig apró kavicsos vagy homokos, tiszta vizű kisebb nagyobb strandokat találunk.
A strandok fölött a hegyoldalba pálmák és fenyők között gyönyörű házak,villák találhatók. Ezekben lehet szállást is foglalni. 

Brela
FOTO:ahenobarbus











Ez vajon mi?







2011. június 4., szombat

HORVÁTORSZÁG: Makarska


A Makarska Riviéra a közép dalmát szárazföld partszakaszának talán legszebb üdülőtelepe. A 60 km hosszú Makarska Riviéra népszerűségét a hosszú,apró kavicsos, néhány helyen homokos strandoknak és a gyönyörű mediterrán növényzetnek köszönheti. A riviéra mögötti festői képet a Biokovo hegység adja aminek a legmagasabb csúcsa a Sveti Jure, ami 1762 m magas.

Makarska, Szt.Péter félsziget.
Foto:ahenobarbus

Makarska 12.000 lakosú város, a Makarska Riviéra névadója és központja. Omistól 30 km-re, Splittől 60 km-re fekszik.
Az óváros központja egy tágas tér, amely Andreja Kacic- Miosic költő és szerzetes nevét viseli. A költő szobrát a tér közepén 1889-ben állították fel. A szobor mögött egy lépcsősor tetején áll az 1700-1776-között épült Szt.Márk templom. A templom mellett egy 1755-ben épült velencei ivókutat is láthatunk.
A templom fölött húzódik a forgalmas főutca.


FOTO:onarf.


A tér alatt található a kikötő.Itt van a jachtkikötő és innen indul a komp Brac szigetre. Innen nem messze található az 1400-ban alapított ferences kolostor, aminek a pincéjében Európa egyik legnagyobb kagylógyűjteménye található.A gyűjtemény több mint 3000 db kagylót,csigákat és puhatestűeket mutat be.A múzeumban egy növénygyűjtemény is van ami a Biokovo hegység növényeit mutatja be.
A kikötő öblében szép pálmasoros sétányon sétálhatunk, ahol számos étterem, üzlet, fagyizó és kávézó található.



A Szt. Péter félsziget kb.700m hosszú és 150-200m széles, az óváros felőli részén erdős. 50 lépcsős sétaúton érünk a félsziget kis dombjára ahol a 15.századi Szt. Péter templom falromjait találjuk. A közelben található egy világítótorony is 1884-ből.

Szt.Péter világítótorony.




A félsziget északi oldalán találjuk a város fő strandját.

A város fő strandja.


Nyáron a városban  a Makarskai Nyár keretében hangversenyeket, népi -színházi és énekegyütteseket, kiállításokat nézhetünk meg.
Sétákat és túrákat is szervezhetünk a Biokovo hegységbe. A Biokovo Természeti Parkba a főtér feletti Put Makra utcából, majd jelzett turistaúton lehet eljutni. A Biokovoi Botanikus Kert is gyalog elérhető a városból kb.3 km.A hegyekbe települt Kotisina falu fölött terül el.
Autóval felmehetünk a Biokovo hegység legmagasabb csúcsára, az 1762 m magas Sv.Jure csúcsra. A csúcsot egy 24 km hosszú kanyargós úton érjük el, végig az úton gyönyörű kilátásban lehet részünk a tengerre.

Biokovo hegy
FOTÓ:ahenobarbus


FOTÓ:ahenobarbus.