2014. május 27., kedd

GYÖNYÖRŰ HOTELEK A VILÁG KÖRÜL 1: Hacienda Zorita Wine Hotel & Spa - Spanyolország


Ez az egykori kolostorból kialakított hotel a Tormes folyóra néz és múltja a 14.századig nyúlik vissza.
A hotel tíz perces autóútra fekszik Salamanca városától ami az UNESCO Világörökség része.Az épületet jellemzi az eredeti vastag kőfalak és a gyönyörű tölgyfagerendák. A hotelhez tartozik egy borospince is amiben 1450 tölgyfa boroshordó található.

















( Képek forrása: slh.com)

2014. május 16., péntek

HORVÁTORSZÁG: Rijeka- Trsat vára


Rijeka és a Rjecina fölött 140 m magasban emelkedő egykori római őrhely a középkorban váracskává lépett elő. A Frangepánok után a 17.században Tersatto a Habsburgok birtoka. A török veszély megszünésével elveszti katonai fontosságát, majd az ír származású osztrák marsall, Laval Nugent kezébe kerül, aki a komor középkori várat romantikus várkastéllyá építi át. Az eredetileg szabálytalan négyszögrajzú erődítmény ezután több teraszos lakókastély.
A romjából megújult várban a Frangepánok címerét díszítő oroszlánok emlékét szinte elhomályosítják az átalakító Nugent család által emelt épületek.Címerük, az okosságot és a bátorságot egyesítő kakasos fejű sárkány uralja a vár főudvarát, ahol a család sírboltja,a római mintára épített mauzóleum is látható.
Az épület most múzeumvár,udvarán kávézó és étterem működik











Kilátás a várból Rijekára.



Fotók: NOVANTA

2014. május 11., vasárnap

MAGYARORSZÁG: Pilisszentkereszt- Szentkút


A pilisszentkereszti Szentkút létezésére vonatkozó első közlés a 20.század elején, Borovszky megyei monográfiájában bukkant fel, mely a helyet a település természeti nevezetességei között említi meg.
A rendben tartott, be is kerített forrás fölé a község kis kápolnafélét is emeltetett. Nem csak Pilisszentkereszt de az egész vidék csodatevő helynek ismeri, amióta vizétől néhányan meggyógyultak.







Fotó: NOVANTA