2016. május 4., szerda

MAGYARORSZÁG: Tata

Tatai vár

Tata,a Dunántúl északi részén, Tatabányától (megyeszékhely) 8 km-re található.Tiszta forrásaival,hatalmas tavaival,szép patakjaival vívta ki a ,,Vizek Városa"címet.
Tata városrészei koszorú alakban veszik körül az Öreg tó tükrét,amely két részre tagolja a várost. A tó déli és délnyugati oldalán erdős területek találhatók, a tavat az Által-ér táplálja.A tó nyugati és északi partján az óváros,a szoros értelemben vett Tata helyezkedik el, a tó keleti partján pedig a Tóváros nevű városrész alakult ki. A vasútvonal és az Öreg tó közé eső terület az Angol park, amit az Esterházyak részére 1783-tól kezdve telepített Böhm Ferenc az angolkertek stílusában. A parkban a legkülönfélébb hazai és egzotikus fák találhatók. A park közepén csillogó Cseke tó partjának a közelében sportpályák vannak, mert a tatai parkban épült fel az ország legjobb sportolóinak edzőtábora. A parkban továbbsétálva elérjük a háromhajós templomot utánzó műromot, amelybe beépítették a vértesszentkereszti bencés apátsági templom XIII.századi faragványait és két szép római sírkövet.

Cseke tó







Angol park
Az Öreg tó északi része mellett áll az 1753-ban barokk stílusban átalakított Cifra-malom. Zömök,emeletes testében szép faragott faszerkezetet őriz. 


Az Öreg tó 202 ha kiterjedésű, szép fekvésű tó mind történelmi ,mind gazdasági, mind idegenforgalmi szempontból igen jelentős. Már a régi kőkorszak embere telephelyeket alakított ki körülötte, partján épült meg a gyönyörű várkastély, amelynek védelmi rendszerében nagy szerepet játszott a tó vize. A környéket több mint 200 évvel ezelőtt Mikoviny Sámuel, a XVIII.század közepének nagynevű vízépítő-mérnöke, a magyar természettudomány egyik megalapítója csapolta le, rendezte nagyjából a mai állapot szerint.

Öreg tó



Tatai vár

Tata legfőbb műemléki látnivalója a Tatai vár, amelynek gótikus csúcsívei festőien tükröződnek az Öreg tó vizében. A tatai várat Luxemburgi Zsigmond király építette 1397-1409 között. Eredetileg négy saroktornyos, XV.századi gótikus vár volt ez, amelynek azonban ma már eredeti formájában csak a keleti szárnya és északkeleti tornya áll. A maradványt 1896-1897-ben romantikus stílusban átalakították,kiegészítették. A főépület középkori eredetű, XVI.században korszerűsített bástyás várfal veszi körül. Vizesárkán Fellner által 1755-ben épített híd vezet át. Az egykori fényes középkori udvari ünnepségek színhelyén a hajdani királyi vadászkastélyban több alkalommal folytattak kutatásokat,hogy feltárják a még megmenthető,középkori részleteket. Öt támpillért is felfedeztek, amelyeket a régi metszetek is jeleznek. Rábukkantak egy Zsigmond korabeli padlószint maradványaira és néhány török kori épületrészletre is. A vár 1945-ig az Esterházy család tulajdona volt.



















Keresztelő Szent János szobra a tó vizében egy sziklán áll.


A Tatai vártól dél felé haladva elérjük a hajdani Esterházy kastélyt. A nagy, négyszögletes, saroktornyos,emeletes barokk épületet 1764-1769-ben emelte Fellner Jakab. Egyike a legjelentősebb magyar kastélyoknak, sarokszobájában írta alá Ferenc császár a Napóleonnal kötött,schönbrunni békét. A hajdani főúri központ épületegyüttesét a Fellner által 1751-ben épített, majd 1764-1765-ben kiépített kiskastély, az 1733-1738 között épült földszintes, úszómedencés,,Török fürdő" és a Fellner tervei szerint 1765-ben épült vörösmárvány oszlopokkal díszített belső terű lóistálló egészíti ki.

Esterházy kastély




A dél felé vezető utcákon érdemes felsétálni a Kálvária dombra, ahol XIV.századi,első formájában gótikus,majd 1755-ben Fellner Jakab által barokk stílusban kialakított kápolna áll. Közelében barokk Kálvária szoborcsoport található. A 45 m magas Fellner Jakab kilátóról széles körpanoráma tárul fel előttünk Tatára és környékére.
Az Öreg tó és környéke ma természetvédelmi terület,de mivel szinte körülöleli Tata városa, pihenési, turisztikai célokat szolgál. A tó és a sok műemlék remek,,díszlet" a Víz Zene Virág fesztiválnak, ez az új keletű barokk mulatság június utolsó hétvégéjén zajlik minden évben.

Fotók: NOVANTA