2016. augusztus 23., kedd

HORVÁTORSZÁG: Split 2.

Split tengerparti sétány:










A Narodni téren található a Régi Városháza.A térről látható a 15-16.században emelt őrtorony formáju reneszánsz óratorony, tetején szép harangállvánnyal. A Narodni trg. a város legszebb tere. Körben az épületek különböző korokat és stílusokat képviselnek. Legrégebbi a Ciprianis ház(14.sz),itt találjuk még a 15.századi Cambi palotát is. A tér jobb oldalán találjuk a régi városháza, jelenleg a Néprajzi Múzeum épületét. A múzeumban a dalmáciai népviseleteken kívül az egyes tájak használati tárgyai, eszközei is láthatók.

Narodni tér



A Köztársaság teret három oldalról 19.századi épületek veszik körül. Kétoldalt a Prokuratura (ügyészség) árkádos épülete, a velencei Szt.Márk téri palota mintájára épült. Nem messze innen található a hófehér Szt.Ferenc templom.

Köztársaság tér
Split-Szt.Ferenc templom.


A templom melletti Sperun utcán jutunk el az erdővel borított, 178m magas Marján domb oldalában lévő kilátóteraszra. Itt tárul elénk a legszebb Spliti panoráma. Különösen este varázslatos a kép, amikor alattunk csillog a tengerpart, második legnagyobb városának ezernyi fénye. Nem messze innen van egy kis állatkert és játszótér.Szép kirándulásokat tehetünk Splitből a Hét kastély öblébe, Salonába és Trogírba.

Panoráma a Marjan dombról.






Fotók: Novanta