Fotók: NOVANTA
Gombostűre szúrva szépen, ezernyi színes pillanat. Az idő,ha megdermed a képen, az öröm talán megmarad. /Ákos/ Utazásaim,kirándulásaim közel és egy picit távolabb.
2016. január 23., szombat
2016. január 14., csütörtök
OLASZORSZÁG: Szicíliai citrusfélék
Goethe kérdésére:,,Ismered-e az országot, ahol a citrom virágzik, és a sötét lombok közt arany narancsok izzanak?" az utazó szívéből fakadó mély sóhajjal feleli: természetesen.
Nincs még egy olyan olasz régió, amely egyetlen gyümölcsfélével szerzett volna magának dicsőséget. A szicíliai citrusfélék mint kereskedelmi árucikkek már a középkorban is rendkívül kedveltek voltak, és megbízható bevételi forrást jelentettek a sziget számára.
A citrusfélék tulajdonképpeni hazája valószínűleg Távol-Kelet, Kína és Japán, a kesernyés narancsfajta vélhetően indiai eredetű, amit a cédrussal együtt már a görögök és a rómaiak is jól ismertek. A citrom Észak- Olaszországban is megél, ahol alighanem már a Krisztus elötti 8. században is ismerték. Az araboknak köszönhetően a 11. és 12. század során a gazdagon termő, de még keserű gyümölcsű citrom és narancsfák meghonosodtak Szicíliában. 500 évvel később ültettek először édes ízű fajtákat a szerzetesek. A palermói síkság különösen alkalmas volt erre, és ettől kezdve csak az arany medence néven emlegették. A Csendes- óceánban fekvő Szamoa szigetéről származó mandarin telepítése azonban csak a 19.század elején kezdődött. A grépfrútot ugyanabban a században először Kelet-Indiában termesztették. A magtalan mandarinfajtával, clementinával együtt a szicíliai kertek viszonylag fiatal gyümölcse. A sziget adja ma az olaszországi narancstermés 70, a citromtermés 90 százalékát.
SZICÍLIA NARANCS ÉS CITROMFAJTÁK
Sanguinello: hosszúkás gyümölcse kellemesen kesernyés ízű.
Moro: bíborvörös húsú.
Valencia: a valencia az ovale fajtára hasonlít, az édességipar használja fel.
Tarocco: a tarocco vérnarancs tesz ki a szicíliai termés háromnegyedét.
Tarocco dal muso: jellegzetes kolompra emlékeztető formájáról ismerhető fel.Washington Navel: az 1940-1950-es években került át Brazíliából.
Verdello: ez a citromfajta májustól szeptemberig érik.
Monahcello: jól bírja a szárazságot,októbertől márciusig szüretelik.
Femminello:ez a fajta adja a szicíliai citromtermés 80 százalékát.
Comune: nagyon elterjedt mandarin fajta.
Tardivo ciaculli: Szicília második mandarinfajtája.
A citrusfélék termesztésében és exportálásában az olasz csúcsot Szicília tartja, mögötte a második helyen Calabria következik.Az áprilisba és májusban szüretelt calabriai narancs ismertetőjegye, hogy az íze enyhe, héja sima,a húsa szilárd, lédús és szinte magtalan.Az akár egy kilósra is megnövő úgynevezett citronátcitrom aromát szolgáltat a parfümöknek és édességeknek egyaránt. A citronátgyümölcsökből calabriában gyakran készítenek házi likőrt. Narancsvirágból is készítenek likőrt.