2018. augusztus 6., hétfő

OLASZORSZÁG: Gubbio


Gubbio város Olaszország Umbria régiójában, Perugia megyében található.
Az Ingino hegy nyúlványán fekszik, kereken 500 m magasságban. Gubbio fekvése még Olaszországban is különleges, házai terasz szerűen lepik el a hegyoldalt úgy, hogy egy pillantással átfogható egész ódon képe.
A római hódítás előtt Umbria vallási központja volt,a középkor utolsó századaiban jutott újból szerephez, mint független köztársaság. Szép fekvése, gótikus palotái és helyei, a 14-15. századi festőiskola alkotásai teszik vonzóvá a turisták számára.

Látnivalók a városban:

Palazzo dei Consoli: Messze kimagaslik a tornyos, várszerű Palazzo dei Consoli. Az árkádos lábazaton álló, fölül pártázattal és egy saroktoronnyal koronázott palota a 14. században épült. Kívül-belül egyaránt impozáns építmény, mely jelenleg a városi múzeumnak és képtárnak ad otthont.
A régészeti gyűjtemény leghíresebb darabja a ,,Tabulae Eugubinae"-nak nevezett hét bronztábla az i.e.IV-III. századból, umber nyelvű felirattal, a kihalt umber nyelv legrégebbi szöveges emléke.
A képtárban a helyi festőiskolának, elsősorban Guido Palmeruccinak (1280-1345) műveit láthatjuk.









Palazzo Ducale: 1470-ben épült Gubbio hűbérura, az urbinói herceg rendeletére. Különösen szép reneszánsz stílusú árkádos udvara. Freskókkal díszített reprezentációs termeit is megtekinthetjük.

Dóm: gótikus stílusban épült a 13. században. Belsejének a legfőbb dísze a bal oldali harmadik oltáron Sinibaldo da Perugia oltárképe, valamint a szentély intarziás stallumai. A sekrestyében őrzik azt a 16.századi flamand egyházi öltözéket, melyet II. Marcell pápa ajándékozott a templomnak.






A dóm körül fekszik Gubbio középkori városnegyede, mely nagyrészt érintetlenül megmaradt, és a gótikus építészet kedvelői számára sok szépséget és érdekességet nyújt.
























Római színház: A várostól nyugati irányban 1 km-re találjuk az igen jó állapotban fennmaradt, i.sz I.századi építményt, melynek színpada és nézőtere is szinte ép.
A színháztól mintegy 500 m-re még egy római kori mauzóleumot is találhatunk.



Fotók: NOVANTA

Nincsenek megjegyzések: