2011. november 11., péntek

MAGYARORSZÁG: Zirc


 Zirc a Bakony északi része, az úgynevezett Magas-Bakony turistaközpontja. Történelmi vonatkozásai, kulturális intézményei, műemlékei, arborétuma és az hogy gyönyörű környezetben fekszik kedvelt kirándulóhelyé tették Zircet. A város központja a Rákóczi tér. Itt a 18.sz.alatt áll Reguly Antal szülőháza. Reguly Antal (1819-1858)
neves nyelvtudós, aki 1843-1846-ban Oroszországban kutatta a magyar nép finnugor rokonainak életét és nyelvét. A téren szobor is hirdeti Zirc nagynevű fiának emlékét.



Erre a térre néz a XVIII.században a ciszterciták által kialakított nagyméretű épületcsoport, amelynek fő részei a volt apátsági templom és épület.
A nagyméretű és a díszes barokk stílusú műemlék templom 1727 körül épült Keger Mátyás és Wittwer Márton tervei alapján.




A templomhoz tartozó nagyméretű volt apátsági épület,a XVIII.század második negyedében épült. A keleti szárny 1841-ben, a könyvtári rész 1844-1846-ban,a klasszicista homlokzat 1854-ben épült.
Az épületben találjuk az Országos Széchényi Könyvtár ,Reguly Antal Műemlék Könyvtárat ami a keszthelyi
és a pannonhalmi gyűjtemény mellett a legnevezetesebb, leggazdagabb anyagú vidéki műemlékkönyvtár.
Berendezése is művészi értékű.Különösen figyelemre méltó a nagyterem számos bakonyi faféleségből készített , díszes faberakásos asztala és két 1640-ben készült földgömb.
A 40.000 könyvet 10.000-nél több folyóiratot, sok ezer apró nyomtatványt, térképet,zeneművet,metszetet őrző könyvtér legértékesebb része a 18-19.századi gyűjtemény és a Bakony-vidék témakörét a teljesség igényével felölelő könyvtári részleg.



A könyvtárnak és a Bakonyi Természettudományi Múzeumnak helyet adó épület.

Könyvtár

Az épületben található még a Bakonyi Természettudományi Múzeum,ahol a kő és bronzkor emlékei, és római kori leletek találhatók.Különösen érdekes a vadászati kiállítás az agancsgyűjteménnyel.
A barokk épületcsoport mögött hatalmas kiterjedésű fallal elkerített arborétumot találunk. A volt apátsági kert
helyén már 1182-ben vadaskert volt, a mostani faritkaságokban bővelkedő parkot 1759-ben kerítették körül és rendezték a ciszterciták. A hajdani bakonyi ősrengetegek megmaradt öreg fáinak számos példányát látjuk itt. Az arborétum igazi jelentőségét az adja meg, hogy két évszázadon át tervszerűen telepítettek ide a világ különböző részeiből származó növénykülönlegességeket. A park legidősebb fája egy 400 éves kocsányos tölgy. A park halastavának medrét 1412-ben ásták ki,az 1809-ben ültetett 380m hosszú,115 fából álló hársfasort pedig egy római kori út mellé ültették. A parkon átkanyargó Cuha- patak két kőhídját 1759-ben építették.

Arborétum

Arborétum

Nincsenek megjegyzések: