2016. június 26., vasárnap

CSEHORSZÁG: Cesky Krumlov


Cesky Krumlov város dél Csehországban a Moldva folyó kettős kanyarulatának partján fekszik. Történelmi negyedét az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.
A város a Moldva két akkora hurokjában épült, hogy mindegyikben egy-egy városrész foglal helyet, külön templommal, piaccal, az északi hurok fölötti dombon a várral. Négy híd köti össze egymással a belső és a külső városrészeket. A régi város falain kívül modern lakónegyedek épültek. Krumlov egyik városfelébe a vasútállomás felőli, tornyos Budejovici kapun lépünk be.Ez a vár alatti egyik Óváros a Latrán.








A Latrán utca végén a keskeny Moldva híd mellett emelték a gótikus, majd több ízben megújított, végül 1785-ben bezárt hagymakupolás Szent Jodocus templomot. A Moldva hídon át sétálunk be tulajdonképpeni polgári Óvárosba. Főtere szabálytalan négyszög,amely körül a Moldva ívének megfelelően kör alakban helyezkednek el a középkori hangulatot árasztó utcák, sikátorok. Némelyik kis utcában a közlekedés járművek számára szinte lehetetlen.






A főteret reneszánsz házak övezik, nagyrészt reneszánsz épületekkel vannak tele a kis utcák is. A tér egyik oldalán magasodik a barokk Mária fogadalmi oszlop, itt áll a két házból egybeépített,reneszánsz frízekkel díszített, gótikus árkádsorú városháza is. A térről keletre nyílik a Horni utca az oszloperkélyes, 1520-bsn épült Káplánházzal.Ugyanennek az utcának a végén áll B.Maio da Vomio által épített jezsuita kollégium,amelyből 1773-ban kaszárnya, rá száz esztendőre szálloda lett.




Az Óváros kiemelkedő műemléke a Moldva partján a vékony tornyú,gótikus Szent Vítus templom. Alapítási ideje 1309, de a 15.században teljesen újjáépült.






























Fotók: NOVANTA

Nincsenek megjegyzések: