2013. július 11., csütörtök

HORVÁTORSZÁG: Bakar

Bakar

A 2000 lakosú Bakar Rijekától DK-re az első városka Karlovac felől érkezve.  Bakar a róla elnevezett, szárazföldbe 4,5 km-re benyúló öböl legbelső részén helyezkedik el az autóút és a tengerpart közé ékelődve. A meredek lejtőn kapaszkodó házsorai már 2-3 km-ről festői látványt nyújtanak.

Bakar


Régi hajós település ez, amelynek lakosai hosszú évszázadok óta a tengerből él.
A város a középkortól 1671-ig a Frangepánoké volt. Később a város a Habsburgoké lett. A hajózás fontosságát a város címere is mutatja: az alsó részben horgony található. Az öblöt ma a rijekai oldalon sajnos az olajfinomító hatalmas tartályai  és kéményei csúfítják el.


A település legmagasabb pontján találjuk a Frangepán várkastélyt. A kastély építése 1530-ban kezdődött. 
A kastély erkélyén egykor Mária Terézia is szívesen üldögélt.A kastélytól lefelé 100 m-re emelkedik a hatalmas, háromhajós Szt. András templom, amely 1750-ben épült. 




A templom alatti keresztutcában jobbra látható épület a Török ház. Ehhez a házhoz az a legenda fűződik, hogy egy bakari hajóskapitány török feleséget hozott magával tengerjáró útjáról. Az ifjú asszony nehezen viselte el a régi hazájától annyira eltérő környezetét, ezért a szerelmes kapitány hazai hangulatú házat építtetve gyógyította felesége égő honvágyát. Ilyen házakat iszlám országokban láthatunk.

Török ház

A házon lévő emléktábla szerint itt élt és alkotott a tenger ismert festője, Vlado Potocnjak a Török házi műterem és képtár alapítója.



Bakar

Megéri sétálgatni a város girbe-gurba szabálytalanul kanyargó utcáin,mert nagyon jó a város hangulata.

Bakar régen

Fotók: NOVANTA

Nincsenek megjegyzések: