2016. január 2., szombat

OLASZORSZÁG: Amaretti- a legfinomabb olasz keksz.


Az amaretti és az amarettini különféle változatokban kapható: létezik kemény kis keksz formájában,de van nagy, félgömb alakú, puha állagú, úgynevezett macrone is. Aki egy észak-olaszországi vendéglátóhelyen eszpresszót rendel, szinte mindig kap mellé egy ilyen kis mandulás
kekszet lehetőleg az eredeti változatból, ez az amaretti di Saronno.




Különösen finom még a piemontei Mombaruzzo városából való is, amely kézzel készült, színes papírba göngyölt bonbonra hasonlít. Az amaretti története a 18. század végére nyúlik vissza, amikor a kávéházak népszerűsége nőttön-nőtt , itt vitáztak egymással a művészek,tudósok és a mindenkori politikai irányzatok védelmezői. Néhány milánói kávéház a Lazzaroni család tulajdona volt. Carlo Lazzaroni (1774-1835) szülővárosában, Saronnóban egymás után felvásárolta a sütödéket, amelyek már nemzedékek óta készítettek mandulás macronét, és elkezdte árusítani ezeket az édességeket milánói kávéházaiban, így született az amatetti di Saronno.
Lazzaroni fia ,Davide (1808-1879) már nem bízta a szerencséjét csupán a kis kézműves műhelyekre, felépítette a család első kekszgyárát. A jól bevált ameretti mellett tojásos tésztát és panettonét is kezdett gyártani. A Lazzaronik következő nemzedéke, Giacinto, Ernesto, és Pietro végül megalapította a Davide Lazzaroni & Co. céget.






Nincsenek megjegyzések: