2011. január 2., vasárnap

AUSZTRIA: Bécs. Schönbrunni kastély.

Schönbrunn többnyire nyári lakhelyül szolgált a császári család számára. A terület 1559-óta a császári vadászatok színhelye volt. A kastély építését 1696-ban kezdték meg ,és 1700-ban készült el. Mária Terézia idejében alakították ki a káprázatos rokokó termeket. 1830-ban itt született az 1848-tól- 1916-ig uralkodó Ferenc József . A császár itt töltötte utolsó éveit ,és itt is halt meg. Két évvel a halála után,1918-ban a kastély köztársasági tulajdonba került ,és azóta is Bécs egyik legfőbb nevezetességének számít.

Schönbrunni kastély.


A kastély 1441 helyiségből áll ,ebből 45 látogatható. A belső tér rokokó stílusú ,a falfelületek többnyire fehérek és 14 karátos arany lemezekkel díszítettek, a termekben cseh kristálycsillárok és cserépkályhák találhatók. Ferenc József lakó és dolgozószobája szolid és egyszerű volt. A Tükörterembe valaha Mozart zenélt mint hatéves csodagyerek.
Kastély park.

A kastélyt hatalmas francia stílusú park veszi körül. A kastély előtti dombtetőn áll a Gloriett. A Gloriett 1775-ben épült .Jelenleg kávézó üzemel itt ,és Bécs csodálatos panorámájában gyönyörködhetünk.

Gloriett







A parkban található még római romok ,a Galambház, Obeliszk,a Kis-Gloriett ,a Pálmaház ,a botanikus kert és a Tiroli kert /alpesi növényekkel/. A parkban található a világ legrégebbi állatkertje . Egész évben látogatható ,több mint 500 állatfaj több száz példányát tartják itt. A Schönbrunni állatkert a világ egyik legmodernebb és legjobb állatkertjének számít.


Elsőként a Schönbrunnban jött a világra 2007-ben egy állatkertben ,természetes úton fogant pandabébi. 2010 augusztusában megszületett a második kismedve.

Kastély park.

Neptun kút.

Labirintus: hajdan a császári család sétálgatott a sövények között, mára mindenki számára nyitva áll.

Labirintus.




A 20. században a kastély több történelmi esemény színhelye volt .1961-ben  például itt találkozott John Fitzgerald Kennedy és Nyikita Hruscsov.

FOTÓK: Novanta