2011. január 29., szombat

MAGYARORSZÁG: Fertő-tó.

A Fertő tó Magyarország északnyugati határa mentén, Sopron közelében található. Területén Ausztria és Magyarország osztozik.Nagyobbik része osztrák terület. Fertő tó a Világörökség része. A Fertő tó és környéke az ezer arcú táj legromantikusabb vidéke. A síkvidéki szikes,sós tavat a nád széles,nagy kiterjedésű szegélyként veszi körül. Közép Európa harmadik legnagyobb tavának páratlan madárvilága,növényi ritkaságai, vízi és sportélete mind mind vonzerőt jelentenek.  A több ezer holdnyi nádsziget és a nyílt víz számos madárfajnak nyújt menedéket. A titokzatos nádas belsejében ,a csatornák vizén haladva, madarak hangversenye zeng. 

Fertő tó.

A Fertő tó egyetlen magyarországi üdülőtelepét  Fertőrákosról lehet megközelíteni. A szürkés-zölden csillogó sekély víz a fürdőzőknek csaknem meleg vizű ,kellemes strandlehetőséget kínál. Mivel a Fertő-medencében rendszerint igen erős szelek fújnak, ezért vitorlázásra ,szörfözésre nagyon alkalmas. A Fertő és Rákos patak csatornája kedvelt horgászterület.


Sétahajókkal, kenutúrákkal felfedezhető a táj sajátos szépsége, magával ragadó vízi világa.Távolba tekintve a partokon épült falvak magas templomtornyai és fehér házai láthatók.Ha pedig eljön a tél, és a tó vizét nagy kiterjedésén sima jégpáncél borítja, a területet a korcsolyások és jégszörfösök veszik birtokba. 


Messze földön híres Soproni borvidék legjellemzőbb bora a Kék-frankos. A legjelentősebb adottságokkal a Fertő tó menti lankás lejtők szőlőterületei rendelkeznek.


A Fertő tó közvetlen környékének kedves, változatos településeit a jól kiépített kerékpárúton érdemes felfedezni. A magyarországi szakasz 30 km, és a térség szinte valamennyi jelentősebb látnivalóján végigvezet. A kastélyturizmusáról híres Nagycenken és Fertődön, a Fertő-Hanság Nemzeti Park központján Sarródon, valamint a vidék gazdag gyógy -és termálfürdő helyein,Sopron-Balfon és Hegykőn. A tó mentén épített kilátókból a tó szépségében és állatvilágában gyönyörködhetünk. Az osztrák kerékpáros hálózathoz csatlakozva a Fertő tó körbejárható ,kb 130 km.