2013. január 11., péntek

OLASZORSZÁG:Cerveteri

Cerveteri olaszországi város, Rómától 42 km-re található északnyugatra.Hajdan virágzó városállam volt, ahol az etruszkok hatalmas nekropoliszt építettek.A mai városban túl sok látnivaló nincs, viszont a tőle két kilométerre fekvő etruszk temető valóban rendkívül érdekes.2004 óta Cerveteri és a közelében fekvő Tarquinia temetővárosai -közel 1000 feltárt halomsír-a Világörökség része. A település egyike volt azoknak a nagy hatalmú tengerparti városállamoknak, amelyek az ősi Itália legtitokzatosabb népe épített.
Az i.e.VII-től az i.sz.I. századig terjedő sírépítményeit a közöttük vezető utakkal együtt nem építették, hanem a viszonylag puha tufából úgy vájták ki.


A nagy kiterjedésű sírmezőben különböző átmérőjű és nagyságú kerek dombok magasodnak előttünk, melyek belsejébe, a halottak több helységből álló túlvilági örök lakásába, kis lépcsőkön juthatunk le.A szarkofágok, hamvasztásos urnák, a halottak mellé helyezett ékszerek és használati tárgyak legnagyobb részét Rómában őrzik. De ami a helyszínen maradt az is érdekes bepillantást enged az etruszkok vallási elképzeléseibe, halottkultuszába.Legszebb a Tomba dei Rilievi, amelyet fegyvereket, különböző használati tárgyakat ábrázoló festett domborművek díszítenek.

Etruszk halomsír

Szarkofág

Etruszk váza

Az etruszkok ezidáig ismeretlen eredetű ókori nép Közép-Itáliában, akik a Római Birodalom felemelkedése előtt a legjelentősebb civilizációt hozták létre.

Nincsenek megjegyzések: