2011. február 22., kedd

MAGYARORSZÁG: Fertődi Esterházy-kastély.

Esterházy-kastély.
Foto:Pellinger Attila.

A hanságtól délre fekvő várost országos hírűvé, sőt messze, határainkon túl is ismerté tette a műemléki és kultúrtörténeti szempontból egyaránt kiemelkedő jelentőségű Esterházy kastély. A hajdan Süttör, majd 1950-ig Eszterháza nevet viselő község az Esterházy uradalom egyik központja volt. Esterházy Miklós herceg,császári tábornagy,a rokokóba hajló barokk kor minden pompájával ékes kastélyt építtetett itt, és élete utolsó évtizedeiben főúri udvara Európa szerte ismert volt.




A kastélyban állandó színházi és operaegyüttest tartott, előadásaikra nemegyszer a bécsi udvar tagjai is eljöttek. 1761-1790 között udvari karmestere volt a korszak egyik legnagyobb zeneszerzője, Joseph Haydn. Esterházy Miklós halála után szinte egy csapásra véget ért a nagyszabású álomkastély fénykora, a pompakedvelő barokk főúr halála után utódai székhelyüket Kismartonba  helyezték át,és száz éven át pusztult magára hagyva a kastély. 



Századunk elején az Esterházy család a főépületet helyreállíttatta és a parkot is rendbe hozatta.A műemlék kastély sokat szenvedett a második világháborúban, berendezését széthordták,és romos volt. Restaurálását 1958-ban kezdték el. A kastély 126 szobáját tudományos alapossággal és nagy gonddal helyreállították,  a kastélyba lépő látogató lenyűgöző benyomást kap Eszterháza egykori fényéről és pompájáról.

Kastélypark.
Foto:Pintye Dávid Győr.


Kastélypark.
Foto:Pintye Dávid Győr.

Hatalmas kb.230 hektár területű nyírott bokrokkal, fákkal díszített franciás park veszi körül a kastélyt. Fennmaradt még a kastély életével szorosan összefüggő épület.A díszudvar bejárata előtt az utca másik oldalán, a XVIII. század második felében emelt épületet látunk,a Gránátos házakat,amelyekben Esterházy Miklós testőrsége lakott. Megmaradt az 1820 körül épült lovarda is. A Muzsikaházban pedig Haydn a világhírű zeneszerző lakott.

Nincsenek megjegyzések: