2011. március 1., kedd

MAGYARORSZÁG: Fertőrákos.


Fertőrákos az egyik legérdekesebb történelmi, műemléki, természettudományi jelentőséggel bíró település.2001-től a Világörökség része. Fertőrákos neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik a község északi területén emelkedő domb kőbányájával. A kőfejtő anyagát adó fehér, jól faragható Lajta mészkő keletkezése mintegy 10-12 millió évre vezethető vissza, amikor is a környéket a Pannon-beltenger borította. A kőbányászat a római uralom idején kezdődött el és 1948-ig, a bánya bezárásáig ,nagy mélységekbe hatolva lenyűgöző méretű csarnokokat alakított ki. A szép rajzolatú mészkő a környéknek kedvelt építőanyaga volt. Sopronban és Bécsben védőfalak,templomok ,középületek és lakóházak építésére használták. A különleges bányaműveléssel létrejött ,kiváló akusztikájú barlangrendszerben nyaranta nemzetközi hírű barlangszínház működik. A kőfejtő mintegy 5 hektáros területe, a szikfüves és száraz kaszálórét, számos védett növény és állatritkaságnak ad otthont. A kőfejtőt rejtő  dombokról gyönyörű kilátás nyílik a Fertő tóra és környékére.

Fertőrákosi kőfejtő

Fertőrákosi kőfejtő

Fertőrákosi kőfejtő.

VÍZIMALOM NAPÓRÁVAL:A barokk stílusú, volt püspöki vízimalom XVII-XVIII.században épült.Homlokzatán festett napóra és Madonna-kép található.Ma túristaszálló .Udvarán régi a malomban használt tárgyakat állítottak ki .Cím:Fertőrákos. Fő u 141.

Vízimalom.
VILLA RACUS: Kézműves udvar. Ebben a 200-évesnél idősebb parasztházban kerámiaüzletet,helytörténeti gyűjteményt, téglamúzeumot és mezőgazdasági gyűjteményt találunk.

Kézműves udvar.

PÁNEURÓPAI PIKNIK EMLÉKHELY: Ezen a helyen zajlott le 1989.augusztus.19-én a Páneurópai Piknik.Barátkozás a drót két oldalán,magyar-osztrák határon.Keletnémet csoport megjelenése,s a határőrök embersége avatta áttöréssé. A vasfüggöny áttörésének eseményeire az emlékhely díszkútja és kopjafa emlékeztet. A Páneurópai Piknik emlékhely Fertőrákos és Sopronkőhida közelében található
.
Páneurópai Piknik emlékhely.