2011. március 19., szombat

MAGYARORSZÁG: Nagyvázsonyi vár.

Nagyvázsonyi vár.

A nagyvázsonyi, Vázsonykő nevű vár, középkori eredetű. 1469-től kezdve említik az oklevelek. Később Mátyás király hadvezérének ,a híres fekete sereg parancsnokának, Kinizsi Pálnak adományozta. A török időkben felváltva volt hol török hol magyar kézen Vázsony vára.Véglegesen 1598-ban foglalták vissza a török megszállóktól. Szerepelt a vár Bocskai és Bethlen Gábor harcaiban is, majd 1649-ben a király a Zichy családnak adományozta. Nem sokkal ez után 1663-ban még egyszer szenvedett a vár,a törököktől ,Köprülü Ahmed nagyvezér seregei felgyújtották. Támaszpontja volt Nagyvázsony Vak Bottyán dunántúli hadműveleteinek is. A Rákóczi szabadságharc után a vár elkerülte számos más magyar vár sorsát, nem robbantották fel, de hadi jelentőségét elvesztette. Mind jobban romlott az állapota, középkori lakótornyát úrszéki börtönnek, majd pálinkafőzőnek használták. 1953-ban amikor hozzáfogtak a vár restaurálásához, már csak nem romokban hevert. Ma helyreállítva, az egyik leglátogatottabb várunk. Belső szerkezete teljesen tisztázott: vízzel telt farkasverme, kaputornya, saroktornyos belső várfala és négyszögű udvara a fa vízmedencével különleges látványt nyújt.





A helyreállított, parkosított környezetű várban a feltárások során előkerült faragott kövekből kőtárat rendeztek be. A jellegzetes alakú, zömök négyzetes alaprajzú hajdani lakótoronyban kiállítás nyílt meg a vár történetéről, és az egykori végvári életről. Legendás hírű középkori tulajdonosának Kinizsi Pálnak szobrot is állítottak a vár előtt. A legfőbb látványosság maga a vár, különösen a XV. századi gótikus stílusú lakótorony. A kápolnában Kinizsi Pál vörös márvány sírlapja látható,a kápolna alatti boltozatos helyiségben a környékről, főként a pálos kolostorból származó román,gótikus és reneszánsz faragványokat helyeztek el.


A vár szomszédságában álló egyik régi épületben postamúzeum működik.A faluban található még a Kinizsi által alapított hajdani pálos kolostor és templom,egyike a legszebb késő gótikus stílusú építményeinknek.
Nagyvázsonyban született Várnai Zseni a híres proletárköltő,utcát is neveztek el róla.
A Kinizsi u.65.sz ház falán pedig emléktábla hirdeti Csokonai Vitéz Mihály költő itteni tartózkodásának idejét

.


Nincsenek megjegyzések: