2011. március 14., hétfő

OLASZORSZÁG: Cremona.




Cremona városa régen gazdag kereskedőhely volt. A csodálatos hangú vonóshangszerek, az Amatik, a Guarnerik és Stradivarik szülőotthona. Itt élt és dolgozott 1648 és 1737 között Antonio Stradivari a híres hegedűkészítő.


























Cremona főtere a Piazza Grande Itália legegységesebb és legszebb városképeinek egyikét nyújtja. 1245-ben épült a Palazzó Commune, és mellette az alig 50 évvel későbbi Loggia dei Militi. A főtér királya azonban az 1100 körül épült Dóm. Homlokzatát törpe-galériák kettős sora díszíti. A földszinti loggiát állatszobrok, szentek képmásai díszítik.

Dóm.
FOTÓ:Einer flog zu Weit.

FOTÓ:Massimo Telo.

Palazzo del Commune
FOTÓ: Massimo Telo.


Palazzo del Commune
FOTÓ:Massimo Telo.


Cremona finomsága: Torrone
Sokszor emlegetik hogy a torronét 1441-ben Cremonában találták fel.Egy esküvő alkalmával készítették előszőr ezt a mézes-mandulás édességet,amely a város főterén álló torony, a Torrazzo alakját mintázza. Az anekdota azonban nem állja ki történelmi vizsgálat próbáját.Mert már a római időkben is hasonló jellegű édességgel zárták a lakomákat.A torronénak régiónként különböző változatai ismertek. Az egyik specialitás amikor az édességet csokoládéval is bevonják.




Nincsenek megjegyzések: