2011. március 9., szerda

ROMÁNIA: Nagyenyed.

Nagyenyed Gyulafehérvártól 30 km-re a Maros jobb partján fekszik. Nagyenyed helyén két évezreddel ezelőtt kelta eredetű falu volt. A római időkben kisebb jelentőségű településként ismerték,Brucla néven. A magyar királyság idején már megerősített hely volt. Nagyobb jelentőségre csak akkor tett szert ,amikor Gyulafehérvárról 1662-ben ide telepítették a Bethlen Gábor alapította református kollégiumot.

Bethlen Gábor kollégium
Foto:me.

FOTO:Both Előd.

A kollégiumot Bethlen Gábor erdélyi fejedelem alapította 1622-ben Gyulafehérváron. A török hadak sorozatos támadása miatt azonban 1662-ben Nagyenyedre telepítették. Nagyenyed későbbi hírnevét az idetelepített kollégiumnak köszönhette. Különféle alapítványok ,ösztöndíjak lehetővé tették, hogy szegény sorsú parasztgyerekek is tanuljanak a kollégiumban. Így tanulhatott itt a világhírű Ázsia kutató Körösi Csoma Sándor is.

FOTO: Both Előd.

A kollégiumnak később gimnáziuma, tanítóképzője és református teológiája is volt. 1704-ben a labanc hadak feldúlták Nagyenyedet ,és a kollégium épületét is teljesen tönkretették. Ez az esemény a történelmi háttere Jókai Mór híres elbeszélésének ,,A nagyenyedi két fűzfának".A kollégiumot újjáépítették, elsősorban legnevezetesebb tanárának, Pápai Páriz Ferencnek a jóvoltából.  Itt tanított Áprily Lajos tanár és költő.

FOTÓ:Both Előd.


A kollégiumnak nagy könyv és kéziratgyűjteménye van. A kollégium természettudományi gyűjteménye is igen gazdag:ezt a gyűjteményt múzeummá fejlesztették.

Nagyenyed
FOTÓ: me.

Nagyenyed erődtemplom.
FOTÓ: Coco_ro

Nagyenyed
FOTÓ: me.

Nagyenyed kis Árpád-kori várát a XIV-XV.században jelentősen kibővítették és átépítették. A várban az ún. vártemplom, csaknem egy időben épült a Kolozsvári református templommal,gótikus stílusban de egyszerűbb kivitelben.A református vártemplom szomszédságában álló templom a szászok régi, lerombolt temploma helyén épült. Nagyenyed egyik nevezetessége a történelmi múzeum, amit Bethlen Gábor XIV.századi házában kapott helyet.
Nagyenyed:vártemplom.
FOTÓ: Roamata.

Nagyenyed: vártemplom.
FOTÓ: Roamata.


Nagyenyed
FOTÓ:Roamata.


FOTÓ:Roamata.

Nincsenek megjegyzések: