2019. december 6., péntek

OLASZ KARÁCSONYI KALÁCSOK

Panettone



Már Ludovico il Moro milánói herceg (1452-1508) idején is ugyanúgy készült a panettone, mint manapság.
Eredetileg a magasra kelt kalács a város hagyományos karácsonyi süteménye volt. De nagyon hamar meghódította egész Olaszországot,és mára nélküle elképzelhetetlen a karácsonyi asztal. Napjainkban a panettone az Alpokon túl is folytatja a diadalútját. 




A kalács tésztáját citromhéjjal, mazsolával és kandírozott gyümölcsökkel ízesítik. A papírformákba viszonylag kevés masszát töltenek,mert a kemencében a tészta magasra feljön, sőt a papírformán túlra is duzzad. 
Amikor a kész süteményt kiveszik a kemencéből, nem távolítják el róla a papírgyűrűt. A széles papír részben márkajelzés, de védi is a tésztát a kiszáradástól. 
A panettonéval kapcsolatos egyik kedves hagyomány a panettone di San Biagno. Sok milánói család tartja ma is a szokást, hogy egy karácsonyi kalácsot félretesznek február 3-ig, Szent Balázs napjáig. A néphagyomány szerint ugyanis aki ebből a sokáig tárolt süteményből egy darabka száraz héjat megrág, egész évben mentesül a torokfájástól. Márpedig a hideg, ködös észak-olaszországi telek idején a torokfájás nem ritka.



Pandoro

A pandoro velencei különlegesség, amit főként karácsonykor fogyasztanak. Közeli rokona a milánói panettone, s mindkettő hosszú múltra tekint vissza. Eredete lehet a nadalin, amely jellegzetes, házi készítésű karácsonyi sütemény, de más vélemények szerint az is elképzelhető, hogy őse a pan de oro, az aranyszínű kenyér, mely az étkezések végén a tehetős családok asztalát ékesítette. A Velencei Köztársaság fénykorában
(12-15.század) ezt a süteményt leheletvékonyan megszórták aranyporral. Manapság az aranyra csupán a tészta aranybarnára sütött héja emlékeztet, amire vaniliás cukrot hintenek. Különféle díszes csomagolásban árulják, ezzel is hangsúlyozva e könnyű-laza sütemény ünnepélyes, karácsonyi jellegét.
A pandoro manapság már ipari módszerekkel készül, de a gyárak is ügyelnek a régi receptúrák betartására. A tésztában ma is csak liszt,cukor, tojás, vaj és sörélesztő van, a kész sütemény formája pedig nyolc, csillagalakban összekapcsolódó bordából álló gúla.




Nincsenek megjegyzések: