2020. január 22., szerda

MAGYARORSZÁG: Pannonhalmi Bencés Főapátság.

A főapátság a magyar történelem egyik kiemelkedően becses emlékhelye,egyházi és művészettörténeti központ,a világörökség része. Győr-Moson-Sopron megyében, Pannonhalma városban található.A főapátság látványos épületegyüttese a Szent Márton-hegyen épült fel.


Az apátság építését István apja,a 997-ben meghalt Géza fejedelem kezdte el. 996-ban Géza fejedelem Csehországból érkező szerzeteseket telepített le Pannónia Szent hegyén.Az István király által jogaiban megerősített monostor feladata a kereszténység terjesztése és az európai kultúra meghonosítása és ápolása lett.Az itt élő szerzetesek Szent Benedek reguláját követik.A pannonhalmi bencés közösség ma közel ötven tagot számlál ,akik továbbra is saját munkájukkal próbálják megteremteni megélhetésüket.







1802 óta egyik fő munkaterületük a középiskolai oktatás.A monostor mellett ma is egy több mint háromszáz diákot befogadó gimnázium és kollégium működik,amely az ország legjobbjainak egyike.



Az apátság későromán-koragótikus bazilikája a középkori magyar építészet egyik remekműve,s ezt veszi körül a monostor épülete. A turisták számára látogatható még a Mátyás király korabeli kerengő és a klasszicista könyvtár. A 19.századi könyvtárterem 400 ezres gyűjteményében sok könyvritkaságot őriznek
.

Kerengő.


Könyvtár.

A szemközti dombon álló Boldogasszony kápolna a 18.században épült.Az alatta lévő kripta mindmáig a szerzetesek temetkezőhelye. Pannonhalmának egészen az 1945 utáni államosításig saját borászata volt. Ennek hagyományát folytatta,amikor új mintegy 2000m2 alapterületű pincét és borházat épített,ahol 2003 őszétől folyik a szőlő feldolgozása.Az Apátsági Pincészet vezetővel látogatható és lehetőség van borkóstolásra is.