2012. március 3., szombat

AUSZTRIA: Ruszt (Rust)

A Fertő tó nyugati partján fekvő kisváros a történelmi Magyarország legkisebb városa volt. Patinás, öreg házai, utcái, terei a mai magyar nyugati határszél egyik legszebb városának, Kőszegnek hangulatát idézik.
Ruszt a legismertebb bortermelő hely és legfontosabb idegenforgalmi központ Burgenlandban. Az itt termelt borok nemzetközi hírnevet szereztek a helységnek.A bortermelés az idegenforgalom mellett a fő bevételi forrása az itt lakóknak.
A Fertő tó strandja, csónakháza és vitorláskikötője miatt közkedvelt nyári
üdülőhely, de maga a város történelmi hangulatot árasztó utcáival az év minden szakában maradandó élményt nyújt.

Ruszt
Foto:Wignef

A város festői központja ma műemléki védettséget élvez. Számos polgárház látható itt a XVI-XIX.századból, gyönyörű homlokzattal, díszes ablakokkal,s kapukeretekkel, stukkó és címerdíszítéssel, boltozatos kapualjakkal, idillikus árkádos udvarokkal.



Foto:Kaboldy

A gólyák városaként is említik, a nyári hónapokban a ruszti kéményeken tanyázó több ezer gólyáról.A nemes madarak március végén érkeznek, s szinte minden óvárosi kéményt elfoglalnak. A fészekrakást megkönnyítő, a kéményekre kis tetőzetet illesztettek. Ruszt címerállatai természetesen különleges védelmet élveznek.





Nincsenek megjegyzések: