2012. november 12., hétfő

MAGYARORSZÁG: Pécs 2.

Látnivalók Pécsen

A Belváros északnyugati része felől az egykori városfal maradványaitól indulva az ország látnivalókban,műemlékekben, történelmi,művészeti érdekességekben leggazdagabb területén járunk. Legszebb a műemléki épületektől övezett Dóm tér. A tér legszebb látványossága az északi részt elfoglaló négytornyos Székesegyház, Magyarország legértékesebb középkori műemléke.

Dóm tér
Szent Péter és Pál Székesegyház





A Székesegyházat I.István kezdte építeni. A nagyarányú épületen az elmúlt évezred alatt csaknem minden század épített,alakított valamit. Az ily módon elkészült középkori templomot 1805-1807 között Pollack Mihály tervei szerint gótikus stílusban átépítették,a déli homlokzat peremére Antal Károly szobrai kerültek.
A legutolsó nagyobb arányú átépítést 1882-1891-ben végezték, Schmidt Frigyes tervei szerint. A templom ekkor kapta a román kori eredetnek legjobban megfelelő mai alakját.
1991-ben II.János Pál pápa is felkereste a templomot és imádkozott az ősi falak között.

Szentély
Az oltár lapja egy darabból álló, salzburgi sötétvörös márvány,a fölötte lévő baldachin négy hatalmas sötétzöld márványoszlopon nyugszik.
A szentély közepén drágakövekkel díszített aranyozott bronz csillár látható.Fölötte a dicsőségben uralkodó Krisztus, kezében az Élet Könyve, körülötte a szentek és az angyalok.























Altemplom
A 25 méter hosszú,21 méter széles és 5 méter magas öthajós altemplom a régészeti feltárások szerint része lehetett a római korból származó temetőtemplomnak.


A Dómtér mellett található a Cella Septichora Látogatóközpont bejárata. A római korba vezet vissza a Szent István tér alatt húzódó 4.századi ókeresztény temető együttes. A késő római Sopianae város egyedülálló kora keresztény temetője 2000-óta szerepel az UNESCO Világörökségi listán.A sírkamrák több mint 1500 évig pihentek a felszín alatt, az egykori római utca szintjén. Az ókori emlékeket Sopianae, a fontos római kori település egykori lakói építették végső nyughelyül.





















A Dóm tér nyugati részén áll a középkori Püspöki palota. A 18.században kibővítették és barokk stílusban átépítették. A külső püspökkerten sétálva jutunk a Barbakánba, amely Pécs város egykori városfalának egyetlen megmaradt körbástyája. A Barbakán a 15.században épült és az úgynevezett belsővárhoz tartozott, amely a Püspökvárat foglalta magába. Ezen belül állt a püspöki palota és a dóm.

A Király utcában található a nagy hagyományokra visszatekintő Pécsi Nemzeti Színház.
1893-1895 között épült.


Zsinagóga

FOTÓK: Novanta

Nincsenek megjegyzések: