2012. november 5., hétfő

MAGYARORSZÁG: Pécs 1.

Pécs.

Pécs Baranya megye székhelye és Magyarország harmadik legnagyobb vidéki városa.A város a Mecsek hegység déli lábánál a Dráva menti síkság északi szélén terül el. Történelmi nevezetességekben, műemlékekben gazdag, jelentős kulturális centrum, Európa Kulturális Fővárosa. Itt a legnagyobb a múzeumok, állandó kiállítások száma Budapest után. A történelmi belvárosban a köztereket értékes műalkotások díszítik. A mediterrán hangulatot nem csak a szikrázó napsütés, a nyüzsgő belvárosi sokadalom, hanem római kultúra majd kétezer éves jelenléte ,a középkori eredetű zegzugos utcácskák is árasztják magukból.






















Pécs történelme

Pécs történelme 2000 éves múltra tekint vissza. A város mintegy négy évszázadon át római uralom alatt állt. Sopianae néven Pannónia római tartomány keleti részének fővárosa volt. Itt találkozott öt nagy forgalmú római kereskedelmi és hadiút. A római időkből több, az ekkor kialakult, ókeresztény életre utaló emléket tártak fel Pécs területén. Az ókeresztény kultúra központja a mai Dóm tér és környéke volt, a székesegyház altemploma is római alapokon nyugszik. A magyar középkorban Pécs jómódú, virágzó iparos és kereskedőváros volt. Különösen a 14.században fejlődött nagy léptékkel a középkori Pécs. Ekkor alakult ki a későbbi ipari negyed alapvonalai. Ipari üzemek keletkeztek az akkor igen bővizű Tettye patak vizének hasznosítására. A város gazdasági és kulturális erejét az is jellemzi hogy I.Lajos király 1367-ben itt alapította meg az ország első egyetemét. A későbbi évtizedekben többször volt Pécsen országgyűlés. Itt élt Janus Pannonius, a nagy humanista költő. Jelentős átalakuláson ment át Pécs városa a 143 éves (1543-1686) török uralom alatt. A törökök meglehetősen nagy építkezést folytattak, több dzsámit, mecsetet, minaretet, számos kisebb imaházat, iskolát, kolostort,fürdőt építettek. A török kori építmények közül több máig is áll.
A 18.században a város polgársága hét évtizeden át harcolt önállóságáért a püspöki földesúrral. Ennek eredményeként 1780-ban szabad királyi város lett. A város történelmi múltjához és gazdasági fejlettségéhez méltóan fontos szerepet játszik az ország kulturális életében, egyetemeivel, főiskolájával, tudományos intézeteivel, múzeumaival, könyvtáraival.

Látnivalók Pécsen

A város központja a Belváros, több mint 2000 év óta sűrűn lakott, melynek egyes utcái felkapaszkodnak a Mecsek hegység oldalára. A város szíve a Széchenyi tér, a hajdani Piac tér. A város minden része jól megközelíthető erről a pontról. A teret finom vonalú műemléki épületek, értékes szobrok díszítik. 























A Kossuth Lajos utca sarkán áll a Városháza tornyos épülete. 1831-1832-ben építették. Néhány lépésnyire innen találjuk a díszes kivitelű, zöldessárga színben pompázó Zsolnay kutat. Az egykori Zsolnay gyár készítette és ajándékozta a városnak. Itt állt az 1892-ben lebontott Kádi csorgója nevű török kút. A kút mögött álló templom 1721-1731 között épült.






















A Széchenyi tér keleti oldalának házai közül kiemelkedik az 1845-ben épített és a század elején átépített Nádor szálló.
Pécs
Nádor szálló.

A teret övező épületek négyszögében a tér északi lezárásaként emelkedik az ország legnagyobb méretű török kori épülete, Gázi Kaszim pasa dzsámija, a jelenlegi Belvárosi templom.

Pécs
Dzsámi.

A négyzetes alaprajzú,28m magas és 18 m átmérőjű kupolával koronázott dzsámi a 16.század közepén épült. 1939-ben átalakították, és ekkor bukkantak az épület alatt a középkori Szent Bertalan templomnak és egy hajdani római kori templomnak az alapjaira. Ablakai a török idők stílusára emlékeztető vonalúak, szamárhátívesek, kőrácsosak.A dzsámi mellett egykor minaret is állt, de ezt később lebontották.
A főbejárat oldalán, a belső falban Mekka felé, tehát délkeleti irányba néző török imafülke, úgynevezett mirhab látható.























A dzsámi előtti tér közepén az 1710-1714-es pestisjárvány emlékére emelt 18.századi, azóta elpusztult szobor formáit utánzó Szentháromság-szobor áll. A tér legnagyobb szobra a park szélén álló Hunyadi János lovasszobor.
Zsolnai Kulturális Negyed


Ez egy varázslatos park,állandó és időszakos kiállítások, koncert és színháztermek, szini és zenei előadásokkal, bábszínház és bábmúzeum, Zsolnay Látványmanufaktúra és márkabolt, Planetárium, Interaktív varázstér, több szabadtéri játszótér és streetball pálya, éttermek, kávézók,üzletek-ez ma a Zsolnay Kulturális Negyed. Az 1857-ben alapított gyár kezdetben épületdíszítési célokra pirogránitból készült mintás burkolólapokat gyártott. Később Wartha Vince műegyetemi tanár kísérleteinek eredménye képen áttért az eozinmázas porcelántárgyak gyártására és ezzel világhírnévre tett szert.

FOTÓK: Novanta

Nincsenek megjegyzések: