2012. október 22., hétfő

MAGYARORSZÁG: Siklósi vár

Siklósi vár

A vár történelme

A siklósi várról először egy 1294-ben kiadott okirat tesz említést. A tatárjárás után épült, erős vára lévén országos jelentőségre tett szert a középkorban Siklós.A vár birtokosa 1387-ig a Kán nemzetség Soklyosy ága volt, innen származik a helység neve is. Később a Garai család tulajdonába került, ekkor élte a vár fénykorát. A nagy vagyonnal és hatalommal rendelkező Garaiak innen irányították a királyi központi hatalom ellen támadó országos politikájukat. 1401-ben Garai Miklós, a későbbi nádor öt hónapon át Siklóson tartotta fogságban Zsigmond királyt.A 16.század elejétől a Perényi családé a környék. A török uralom másfél évszázada után a siklósi vár elkerülte a többi, lerombolásra ítélt magyarországi erődítmény sorsát. A 18-19.században a Batthyány- Strattmann család uradalmi központja volt Siklós. A szabadságharc kitörése előtt Batthyány Kázmér volt a vár birtokosa és földesura, aki önként- az 1848-as törvények meghozatala előtt- felszabadította jobbágyait. A város és környéke évszázadokon át megőrizte agrárjellegét.Ősi mesterség volt a fazekasság is. Különösen ismertek és jellegzetesek a sötétbarna alapon sárga,zöld vagy fehér motívumokkal díszített korsók, mázas cseréptálak.

A Siklósi vár


Siklós nevezetességei közül legismertebb a vár, hazánk egyetlen olyan középkori vára,amely a történelem során megszakítás nélkül minden időben lakható volt. A vár legkorábbi rész egy téglalap alaprajzú román kori várpalota volt. 13.századi alapokon 1400 körül épült hegyi várat mai alakjára a 15.században alakították ki. A továbbiakban is folyamatosan dolgoztak a váron, úgyszólván egészen a múlt századig.
A várfalak és a középső épület a 14-15. századból valók. Kápolnáját a 15.század végén alakították ki. 
A vár két részre tagozódik: külső és belső várra. A külső várövezet a várdomb szélén húzódik végig, alakja szabálytalan négyszög, és a magasra épített falakat kerek alaprajzú bástyák tagolják, ezek közül az északi torony a legnagyobb.A belső rész egyetlen nagy várkastély, szabálytalan négyszög alakú. Bejárata a délnyugati oldalon a kapuvédő Barbakán toronynál nyílik. A kapu mögött védőfallal és gyilokjáróval elkerített elő udvart találunk, végében a kastély kapujával.Kanizsai Dorottya rózsakert.

Kanizsai Dorottya
A vár kapuján keresztül jutunk a belső udvarba,ahová a lakóépület déli szárnya, a várbörtön és a várkápolna nyílik.
A vár első emeletéről kijárat vezet a bástyasétányra.


Belső várudvar.

Voltaképp az egész vár nem egyéb, mint egyetlen, hatalmas múzeum, amelynek látnivalói közül külön is kiemelhetjük a földszinti fegyvertermet, a Zsigmond szobát, a Perényi címeres kandallót, a reneszánsz ajtókereteket,a barbakán díszes kapuját, a kápolnát, az országban egyedülálló gótikus zárt erkélyt.

Gótikus zárt erkély.
Siklóson található a Malkocs bej-dzsámi.

FOTÓK: Novanta

Nincsenek megjegyzések: