2018. január 18., csütörtök

SZLOVÉNIA: Bledi vár


A Bledi tó fölötti meredek sziklacsúcson álló várat a XI. század legelején építették a Windischgraetz hercegek egy római korból származó őrtorony helyén. Az erősséget 1011-ben II. Henrik német-római császár Albuin brixeni püspöknek adományozta, ezzel nyolc évszázadra az ausztriai püspökség tulajdona lett.                         A késő középkorban több tornyot építettek és tökéletesítették a védelmi rendszert.

 1511-ben a földrengés súlyosan megrongálta a várat. Felújították és ekkor kapta meg a mai formáját. Számos címer, falra festve vagy kőbe vésve, díszíti a kastély falait.A várkastély ma kiállításoknak és kulturális rendezvényeknek ad otthont. A vármúzeumban Bled történelmét a kultúra és a lakosság alakulását ismerhetjük meg régészeti leletek,  különböző korabeli bútorokkal berendezett termek és a panoptikum viaszbábuinak segítségével. A múzeum után további időutazáson vehetünk részt bepillantva a várkastély nyomdájába, borospincéjébe, kovácsműhelyébe és gyógynövény galériájába. 

Az összes épület közül a legérdekesebb a felső várudvarban található gótikus várkápolna, melyet Szent Albuin és Szent Ingenium tiszteletére szenteltek. A kápolna a XVI. században épült, 1700 körül felújították barokk stílusban, és falfestményekkel díszítették.BLEDI  KRÉMES
A vaníliás krémet, tejszínhabot és leveles tésztát tartalmazó sütit Ištvan Lukačevič, a Park Hotel cukrásza fejlesztette tökélyre hatvan évvel ezelőtt. A Bledi krémes népszerűsége azóta töretlen – a hotellel szemben található, panorámás kávézóban kóstolhatjuk meg.


Fotók: NOVANTA

Nincsenek megjegyzések: