2018. január 26., péntek

SZLOVÉNIA: Vintgar szurdokA Vintgar-szurdok  Szlovéniában található, Bledtől 6–7 km-re északra. A szurdokot Szlovénia legnépszerűbb természetes jellegzetességei között tartják számon. 1600 méter hosszan folyik rajta keresztül a Radovan folyó, mely a 16 méter magas Sum-vízeséssel hagyja el a szurdokot. Ez Szlovénia legmagasabb folyami zuhataga.
Természetes formájában járhatatlan szurdokot 1891-ben Jakob Žumer, Gorje polgármestere és Benedikt Lergetporer térképész és fotós fedezte fel. 
 A szurdokon keresztül, a folyó felett fahidakon és a sziklák oldalához rögzített fapallókon vezet az olykor elég szűkös út, amely a 16 m magas Šum-vízeséssel fejeződik be. A Vintgar-szurdokban két, emberi kéz által épített, látványosság található. A 33,5 m magasban a szurdok fölött átívelő Bohinji vasútvonal egyíves kőhídja, amely 1906-ban épült, valamint a gát, ahonnan a víz a ‘Vintgar pod Šumom’ vízerőműhöz folyik.
A különleges éghajlati és mikrodomborzati körülmények miatt, a Vintgár szurdokban számos olyan növényfaj található, amely különbözik a területre jellemző növényzettől. 
Fotó:NOVANTA

Nincsenek megjegyzések: