2019. június 16., vasárnap

SZLOVÉNIA: Triglav Nemzeti Park







A Triglav Nemzeti Park Szlovénia egyetlen nemzeti parkja. Az 1981 óta védett terület a keleti Júlia-Alpokban terül el, nevét is annak legmagasabb csúcsáról, a 2864 méteres Triglavról kapta.
A Triglav Nemzeti Park Szlovénia északnyugati részén található, közvetlenül olasz határnál, és közel az osztrák határhoz.
A park legmagasabb pontja a 2864 méteres Triglav, legalacsonyabb pedig a 180 méteres Tolminka-szurdok.
A park gazdag különböző felszíni (patakok, gleccsertavak) és föld alatti (karsztforrások) vizekben. 
A legfontosabb folyók a Soca és a Száva forrásai.




OROSZ KÁPOLNA




A Kranjska Gora felett található Vršič-hágó 1611 méterrel a tengerszint felett a legmagasabb közút Szlovéniában. Az Adria és a Fekete-tenger közötti vízválasztó mentén helyezkedik el. A hágó felett halad egy út, amely a Felső-Száva-völgy és a Trenta-völgy között haladó ókori közlekedési út alapjaira épült. Az 1914-1918-as világháború ideje alatt a Soca völgyében húzódó front egyik fontos utánpótlási útvonala haladt a Vrsic hágón keresztül. A metsző hidegben, hóviharban utat építő, itt meghalt orosz hadifoglyokra emlékeztet a kis kápolna. 



  




A Predil-hágó  egy 1156 m magas, közúti hegyi hágó a Júlia -Alpokban, az olaszországi Kanal völgy és a szlovéniai Trenta völgy között, nagy forgalmú turista-útvonal. Közúti határátkelőhely az olaszországi Tarvisio és és a szlovéniai Bovec régió között, a Mangart-csúcs alatt. Vízválasztót képez a Kanal-völgyben folyó Fella-patak és az Isonzo ( Szlovénül: Soča) folyó vízgyűjtői között.















Mangart csúcs







A Triglav Nemzeti Park területén 165 menedékház található, továbbá kiválóak a túra- és sétautak, valamint tanösvények. Nemcsak a külföldi turisták miatt gondozzák őket, hanem azért is, mert Szlovéniában a hegymászás az egyik legnépszerűbb sport. Az ország 2 milliós lakosságából 150 ezren tagjai a Szlovén Hegymászó Szövetségnek. 
 A Triglav Nemzeti Park területén rengetek vízesés és zúgó található, valamint a vadvízi evezősök és canyoningosok paradicsoma is itt található.


Fotók: NOVANTA

Nincsenek megjegyzések: