2018. április 27., péntek

MAGYARORSZÁG:Szendehely Katalinpuszta- GYADAI TANÖSVÉNY


A Börzsöny és a Cserhát találkozásánál fekszik a Naszály-hegy, amely leginkább a délnyugati oldalába vájt hatalmas külszíni fejtéséről (Vác – cementgyár) már messziről felismerhető. Budapesttől alig 40 km-re található, autóval és Volánbusz járattal is megközelíthető. A hegy északi lábánál található a Gyadai-réti tanösvény.

Kellemes hétvégi családi séta keretében érdemes ellátogatni ide, ahol kicsik és nagyok egyaránt kellemes időtöltésre számíthatnak. A hat km-es út során számtalan információs tábla segíti a tájékozódást, és az ott található természeti formák, állat-, és növényvilág megismerését. Az út felénél kialakított pihenőnél, de akár a réten is, pihenésképp egy jó pikniket is be lehet iktatnia programba.

A Gyadai-rét környéke az őskortól kezdve lakott terület volt. A középkori Gyada községről és templomáról 1389-ből maradt fenn az első írásos emlék. A török korban a falu elnéptelenedett. Templomát a törökök 1563-ban elbontották, és köveit a Vác körüli fal megerősítésére használták fel. Ezt követően a területet már csak pusztaként említik, amelyet hol az ősagárdiak, hol a nőtincsiek használtak szántóföldként. A török kiűzése után a váci püspök birtoka lett. A birtokhatárokat jelölő VP feliratú, hárshegyi homokkőből faragott határkövek ma is láthatóak. Az egykori falu közelében egy árválkodó gémeskút jelzi, hogy a területet a XVIII-XIX. sz.-ban legeltetésre használták. A völgytalpon húzódó keskeny rét fokozatosan kiszélesedett, felvette mai formáját. A völgy bejáratánál kőfejtőt nyitottak, beljebb erdészeti őrházat majd egy vadászházat építettek. Az egykori legelőkből mára gazdag növényvilágú rétek illetve vadföldek lettek.


































Fotók: NOVANTA

Nincsenek megjegyzések: