2015. november 3., kedd

HORVÁTORSZÁG: Krka Nemzeti Park.

Krka Közép-Dalmácia legnagyobb folyója. A Knin melletti Dinaridák lábánál ered és keskeny sziklafalak között,vízeséseken, tavakon keresztül jut el a tengerbe.A Krka folyó legszebb szakasza a Skradintól kezdődő szakasz,ami egyben a Krka Nemzeti Park része. A Krka Nemzeti Park gyalog,autóval, busszal is körbejárható. Ha a Skradini bejárattól indulunk akkor hajóval visznek fel a nagy vízeséshez,Lozovac-ból pedig busszal vagy gyalog mehetünk.

Skradin felé ezen a hídon kell átmenni a Krka folyón.




Krka folyó.

1985-ben kapta a Krka Nemzeti Park elnevezést ,s ezzel Horvátország hetedik ,legfiatalabb nemzeti parkja lett. A Krka Nemzeti Park dél-európai terület ,amelynek sajátos a fekvése, különlegesen gazdag és változatos a növény és állatvilága. A Krka Nemzeti Park területén 860 féle fő-és alfajhoz tartozó növényt határoztak meg. A Krka folyóban található 18 halfajból 10 csak ezekben a vizekben él, ezért a legmagasabb kategóriájú természeti kincsek közé tartozik. A nádassal benőtt tavi részek és mocsaras rétek kétéltűekben és vízi madarakban gazdagok, míg a bozótosban és a köves részeken számtalan csúszómászó él. A nagyszámú /222/   madárfaj ,valamint a madarak tavaszi és őszi költözésében elfoglalt fontos szerepe miatt a Krka vidéke ornitológiai szempontból Európa egyik legértékesebb területe. Az emlősök között a legértékesebbek a denevérek, 18 alfajuk található meg itt,melyeknek nagy része Európában veszélyeztetett vagy kihalás fenyegeti.

Visovac sziget
FOTO: Andrei Capraru

A Krka vidéke a számtalan ősi településnyom mellett történelmi és kulturális műemlékekben gazdag. A legrégibb nyomok ,melyek arról tanúskodnak ,hogy a Krka mellett emberek éltek :kőkés,tűzhely és csontmaradványok. A Krka folyó jobb partján Skradin város és a Skradinski buk között a római kori Scadrone vízvezeték maradványai találhatók.A Nemzeti Park területén több 14.századi horvát erődítmény romjai is megtalálhatók. A Nemzeti Park területén található  a Visovac szigetecskén, ferences rendi templom és kolostor. A Roski slap vízesés és a Skradinski buk zúgó mellett az elmúlt idők falusi építészetének és gazdasági életének hagyatékai találhatók.Vízi és zúzómalmok is találhatók itt.



A Nemzet Park a térképeken megjelölt közutakon gépjárművel körbejárható,kivétel a Skradinski buk szakaszán a gyalogosoknak fenntartott sétaút,valamint a Visovac sziget és a Krka kolostor területe, ahová kizárólag csak a Krka Nemzeti Park szervez hajóval vagy busszal látogatást.


Skradinski buk.

Skradinski buk: A Krka Nemzeti Park fő látnivalója a nagy vízesés, a Skradinski buk. A vízesés több kisebb nagyobb vízesésből áll. Ez Európa legszebb mészkő vízesése,medencéjében fürödni is lehet.





Nincsenek megjegyzések: