2011. október 14., péntek

AUSZTRIA: Graz 2.


Látnivalók Grazban:

Graz
Óratorony

Várhegy (Schlossberg): A 475 m magas Schlossberg magasan a város fölé emelkedik, szépségével megkoronázza a várost. A várba számos szerpentin vezet föl, gyönyörű virágoskertek és árnyas fák alatt pihenhetünk meg, míg a tetejére érünk, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra és a Mura völgyére s a messzi stájer tájra. A gyaloglás 15-20 percig tart. De felmehetünk a várba Európa legmeredekebb fogaskerekű vasútjával is ami 3 perc alatt viszi fel az utasokat. A legújabb amivel a várhegyre feljuthatunk az egy modern lift ami a hegy gyomrából indul és fejenként 1 Euroba kerül.


Így is fel lehet jutni a várhegyre
és így is.






















Az egész várhegy gyönyörű sétahely,virágokkal, fákkal, sétautakkal, vendéglőkkel és pihenőhelyekkel van tele.
Aki gyalog indul neki a várhegynek az a hegy nyugati oldalán található sziklahasadékból induló monstre lépcsőn juthat fel a hegytetőre. Utunk a Herberstein-kerteken keresztül ér föl a kazamaták mellett a Polgárok bástyája és a 28 m magas óratoronyhoz.








Ez a messziről zömöknek látszó s hajdan bástyatoronyként használt óratorony a város jelképe. 1561-ben építették, de hatalmas óráját 1712-ben illesztették rá. A torony mellett lévő 95 m mély török kutat a hagyomány szerint török foglyokkal ásatták 1554-1558 között. Innen megyünk föl a hajdani ágyúállásokhoz és a Stallbasterie, amelyről gyönyörű kilátás nyílik a városra.
Ebben a bástyában helyezték el a Schlossberg múzeumot, ahol a hajdani erődítményrendszer nagyméretű modelljét is láthatjuk. A közelben álló 35m magas Glockenturm az 1810-ben lerombolt Szent Tamás templom harangtornya volt. A hegyről lesétálva több emlékmű mellett haladunk el,így a Wealden és a Jahn emlékmű mellett. A hegy gyomrában az egykori 600 m hosszú légvédelmi folyosóban a gyerekek örömére mesevasutat építettek.A liliputi vonaton utazva a Grimm testvérek fantáziájában született halhatatlan alakokat láthatjuk.Bejárata a Schlossberg északi oldalánál található.

Graz
Óratorony






Graz
Ágyúállások

Kilátás a várhegyről:

Graz

Nincsenek megjegyzések: