2011. október 7., péntek

AUSZTRIA: Graz 1.

Graz

Graz Stájerország tartományi székhelye, Ausztria második legnagyobb városa. A Mura folyó két partján, a város középpontjából kiemelkedő Schlossberg körül épült Graz a virágok és a dús parkok városa, minden kicsi és nagy terét befásították,virágágyakkal díszítették.
Vasárnap és ünnepnapokon még ma is feltűnik a grazi utcákon a stájer népviselet, a zöld szegélyes hajtókás szürke öltöny,reprezentálva a zöld tartományt, Ausztria zöld szívét.
Erdős dombvidék és középhegység jellegű táj öleli körül a Graznak helyet adó 350-400 m magasban fekvő medencét. Így a város környezete és elhelyezkedése nagyon szép. Európai viszonylatban is nagy és szépen megőrzött reneszánsz-barokk óvárossal dicsekedhet.

Graz

Graz rövid története:

Graz története a keltákig nyúlik vissza. A keltákat a rómaiak követték a napsütötte lapályon, a rómaiak emlékeit pedig a népvándorlás mosta el. A VI-VII.században a mai Schlossberg a szlávok egy déli törzsének, a szlovéneknek lett a mentsvára, ők nevezték el ezt a helyet gradecnek,kis várnak. Ez Graz nevének a magyarázata. A városról az első írásos emlités 1129-ben történik, a Steyr őrgrófoknak van ekkor itt erődítményük,tőlük kapta az egész tartomány is a nevét. 1192-1246 között a Babenberg hercegek tartományi fővárosa. 1276-ban Graz a Habsburgok Lipót ágának kezére kerül. Ekkor már erős védőfal vette körül a várost. A Habsburgok 1564-1619 között innen kormányozták a birodalmuk déli tartományait, Triesztet és Horvátországot is ideértve. Az uralkodók törődtek a város szépítésével, gazdagításával. Különösen I.Ferdinánd és II.Károly herceg tett sokat a városért. 1586-ban egyetemet alapítottak itt a jezsuiták. Pázmány Péter is a grazi egyetemen tanított hét évig. Az 1664-es szentgotthárdi győzelem után Graz fellélegzett, s miután elmúlt a török veszedelem, a város történelmében újra erős felvirágzás következett be. Ekkor kapta szép barokk küllemét. A napóleoni háborúk alatt háromszor került Graz francia kézre, csak a Schlossberget nem tudták bevenni. 1811-ben János főherceg vette át a tartományt s ezzel Graz vezetését is, s a felvirágzás folytatódott. A főherceg alapította meg a híres Joanneumot is. A Monarchia későbbi korszakában viszont már a csendesen fejlődő, kis tartományi város életét élte. Mindenek előtt azonban Graz elsősorban az osztrák-s ezzel együtt az európai -művelődés egyik jelentős központja maradt.

Látnivalók Grazban:

Graz főtere.
Városháza.

Graz főtere:A Hauptplatz nem különösen nagy méretű, de építészetileg a környező utcákkal együtt nagyon értékes. Az első ami a főtéren feltűnik, egy díszkutas szobor amit a Stájerországban mindmáig népszerű János főherceg emlékére állítottak. János főherceg (1782-1859) olyan szerepet töltött be Grazban, mint a városfejlesztő József nádor Pesten. Még népdalt is énekeltek róla. A szobrot 1878-ban állították fel, négy allegorikus alakja az akkori Stájerország négy fő folyóját jelképezi: a Murát, a Drávát, a Szávát és az Ennst. A főtér déli oldalán van a múlt század végén épült városháza. 

János főherceg emlékére állított díszkutas szobor.

A főtéren sok érdekes barokk épület sorakozik egymás mellett, ilyen a 15.16.17. számú ház és Graz első bérházainak egyike, az 1700-ban épült Weiss ház. A főtértől nem messze található a Landhaus (Tartományi Székház) ami mind történelmileg mind építészetileg igen jelentős palota.1557-1565 között épült a fő szárnya.


Landeszeughaus (Tartományi Fegyvertár): A tartományi székházzal szorosan összeépült a Landeszeughaus (Tartományi Fegyvertár) amely 1643-1645 között épített Anton Sollar mester.A világnak talán a legnagyobb fegyvermúzeuma ez, 32.000 harcos felszerelésére való különféle gyalogos és lovas fegyvert őriznek benne. Többek között 3300 vértet, páncélt és sisakot, 7800 kézi fegyvert, valamint számos díszes, lovagi tornákon és vadászatokon használatos fegyvert láthatunk itt.  Graz stratégiai jelentősége miatt létesítették, a polgárok itt vételezték fegyvereiket, hadi felszerelésüket háborús veszély idején, majd annak elmúltával ide vitték vissza.
Tartományi Fegyvertár.Landeszeughaus
Fotó.Chb

Tartományi Fegyvertár belső udvara.
Fotó:Thisisbossi.

Landesmuseum (Tartományi múzeum):A múzeumot mint neve is mutatja, a várost szépítő János főherceg alapította 1811-ben. A múzeumnak az előbb említett Fegyvertár is az egyik osztálya.
A Joanneum több épületcsoportból áll, ezeket kertek választják el egymástól. A XVII.század közepén épült Joanneum eredetileg kolostor volt és 1811-ben vásárolták meg a főherceg gyűjteményei számára, amelyet ő Stájerországnak adományozott. A múzeum gyűjteményei igen szerteágazóak, a természettantól, a technikától kezdve magukba foglalják a különféle korok gyűjteményeit, az iparművészetet, képzőművészetet, a népművészetet is.Ekkora gyűjteményt természetesen, egy helyen elhelyezni nem lehet, ezért a Joanneum gyűjtőneve alatt a városban sok felé találunk muzeális kiállítást.

Joanneum.
                                         

Képek Grazról:







Folyt.köv.

Nincsenek megjegyzések: