2011. szeptember 30., péntek

OLASZORSZÁG: Bolzano /Bozen/

Bolzano
FOTÓ:Jon Shave

Bolzano Olaszországban található,Dél-Tirol székhelye. Bolzano kulcshelyen fekszik, az Adige és a Brenner-hágó felől érkező Isarco találkozásánál. Bolzano a Brenner-hágón átkelve az első igazi ,,déli" város.
Az év nagy részében enyhe mediterrán klíma uralkodik itt, csak a tél igazán hideg. A német jellegű régi város az Isarco és az északról jövő Talvera folyók összefolyásának háromszögében épült.

FOTO:spencer77

A híres piactéren, a gyümölcspiacon ma is heves alkudozás és vita folyik éppúgy, mint 700 éve, amikor a település kereskedelmi csomópont lett Dél-Németország és Lombardia között.
A 13-15.században épült plébániatemplom árnyékában mindig zajlik az élet, ezt nevezik az északról érkezők előszeretettel déli zsivajgásnak.

FOTO: suedtirol.altoadige

A belső város még tele van lábazatos árkádos, kiugró erkélyes, az utcákba is benyúló, németes jellegű 16-18.századbeli házakkal. Bolzanó központja a festői Laubengasse és a Walter tér.
A környéken született Walter von der Uogelweide, a középkori német Minnesänger-világ legnagyobb költője, akiről a főteret elnevezték.

FOTO:Iguana Jo

A város mai megjelenése,nyitott élete alig nyolcvan éves. Azelőtt a tisztán német nyelvű, álmos, dél-tiroli Bozenről szinte tudomást sem vett a nagyhatalmú Habsburg Monarchia a messzi Bécsben. Az I.világháborút lezáró béketárgyalások után Ausztria kénytelen volt átadni Olaszországnak a német ajkú Dél-Tirolt, ekkor megindult a város, Bolzano erőteljes olaszosodása.
A Laubengasse 39.sz alatt áll a régi város egyetlen olaszos palotája a kereskedők háza. Az olaszosodási folyamatot néhány év múlva felgyorsította Mussolini hatalomra jutása, amikortól a munkások, hivatalnokok és kereskedők sora érkezett a városba. Igazán bózeni, azaz kétnyelvű utcatáblákkal rendelkező rész csak a belvárosban, Talvera és az Isarco folyó közt elterülő negyedekben található.


FOTO:Smemo

FOTO:Jon Shave

A Talverán túl a Passeggiata Guncina szép kilátásáról nevezetes. A sétány a hídtól kb.1 km-re északnak ,Gries felső részénél kezdődik. A bolzanoi drótkötélpályák, hegyi vasutak viszik a hegyoldalakba a kirándulókat, ahonnan gyönyörű a kilátás a folyók völgyére. Bolzanotól tehetünk egy 20 km-es kirándulást a Rosengarten felé tartó Triesi völgybe,mely a Blumaunál nyílik az Isarco völgyéből és autóval is bejárható.
Fenyvesek,kaszálók és alpesi falvak között megy az út. A hegyoldalakon festői tiroli házacskákat látunk. Az út legszebb része a völgyet lezáró Catinacció,melynek hatalmas sziklatömbje a mellette hegyesen égbenyúló Vajolett-tornyokkal gyönyörű látványt nyújt.

FOTO:Jon Shave

FOTO:Jon Shave

Rosengarten
FOTO:Iguana Jo
Catinaccio
FOTO:Jon Shave

1 megjegyzés:

T. Kovács Judit írta...

Köszönöm ezt a cikket, felcsigázta érdeklődésemet Bozen iránt, ahova elkísérem a férjemet szolgálati útra.