2011. szeptember 9., péntek

AUSZTRIA: Léka vára /Lockenhaus/


Léka vára

A Kőszegi hegyek lábánál, a Gyöngyös patak festői völgyében fekvő városkánál találjuk a várat. A város története szorosan összefügg a lékai várral. A vár a XIII.század elején épült királyi várként,a Gyöngyös pataktól körülvett sziklán az osztrák betörések ellen, mint a völgy záróerődítménye. Az évszázadok során a vár több kézen is volt. Az utolsó Kanizsai lány, Orsolya, 1535-ben hozományul vitte férjének, Nádasdy Tamásnak, a többi Kanizsai birtokkal együtt. Ezt követően közel másfél évszázadon keresztül a Nádasdyak tulajdonába maradt, akik sokat fordítottak a vár javítására és bővítésére.
Nádasdy Tamás 1562-ben halt meg Egerváron, ahonnan holtestét 1669-ben szállították Lékára, amikor elkészült a templom alatti családi kripta.
Fia Nádasdy Ferenc különösen sokat építkezett a várban. 1676-ban az Esterházyak szerezték meg a várat.
Végül 1968-ban Paul Anton Keller osztrák író és felesége Margarethe Keller megvásárolták az Esterházy családtól. Az új tulajdonos minden vagyonát a vár helyreállítására fordította. A vár 1980 óta a Prof. Paul Anton Keller Alapítvány tulajdona,egyben a felsőpulyai járás kulturális központja. A felújítási munkák eddig 15 millió eurót emésztettek föl.


Udvar

Az alsó várat vagy elővárat, amit egy meredek úton érhetünk el Nádasdy Ferenc építette 1636-ban .
Egy kaputornyon keresztül jutunk egy szűk udvarba, amely 1655-ben alakult ki. Az itt látható napórát ami 1655-ben készült 1971-ben tárták fel. Az alsóvár északi és nyugati szárnyának földszintje ma konyha és étterem, melyeket dongaboltozatok fednek. Az úgynevezett hajdú-szobák /ma pénztár/ alatt egy sziklába vésett gótikus pince található,szemben, az északkeleti torony aljában két, ablak nélküli börtöncella húzódik meg. Az alsóvár nagyobb része ma szálloda.

Árkádos lépcső.

Az alsó várudvarból fedett,árkádos lépcső vezet a kaputornyon keresztül a középső várudvarba. A földalatti tömlöcöt török foglyok vájták a sziklába. Egy 1557-ben kelt oklevél tanúsága szerint 16 török élve megégett benne. Az udvarból az 1557-59-ben épült konyhába jutunk, melyhez két boltozott éléskamra valamint a felsővárba vezető ételfelvonó csatlakozik. A hatalmas tűzhelyet négyszögletes kőpillérek veszik körül, felette tágas kürtő szolgál a füst elvezetésére.

Konyha









Az ötszögletű öregtorony földszintjén át közelíthető meg az úgynevezett ,,kultuszterem".Egyes feltevések szerint a templomos lovagrend tagjai találkoztak itt titkos összejöveteleiken. Közvetlenül a mennyezeti nyílás alatt a padlóban szabályos, kör alakú mélyedés található. Mivel ennek vizében az év bizonyos napjain csillagképek tükröződnek, egyes kutatók a terem kialakítása mögött asztrológiai célokat is gyanítanak.




A felső várudvart az ötszögletű, ötszintes, sátortetős öregtorony,a karcsú kápolnatorony és az ún.palota övezi.
Az udvaron látható 2m széles és 114m mély kutat 1548-49-ben Nádasdy Tamás nádor készítette. A monda szerint a kútból földalatti titkos folyosó nyílik a külvilágba. Az öregtorony valószínűleg a vár legrégebbi része. A XVII.században lőpor, fegyverek, lőszerek és kínzószerszámok tárolására használták.
































Kápolna









     Akápolna egy régi leírás szerint a Szentháromság tiszteletére emelték.A kápolna fölötti első szinten van az úgynevezett papi szoba, egy kandallóval  s a gótikus kék-piros festett kváderezés nyomaival. Az egyik sarokban ,,L K" monogram mellett a Kanizsaiak címere látható.A kápolna alatt a Nádasdyak kriptája húzódik meg, mely a település templomában lévő nagy kripta elkészültéig a család temetkezési helye volt.
Az itt talált csontokat 1883-ban az akkori tulajdonos utasítására eltávolították és a vár kútjába dobták.
A kápolnatoronytól jobbra, az öregtoronnyal szemben található a palota. A palotában ma kiállítási termek vannak.



Az öregtoronnyal szemben nyílik a XIII.században épült ún.lovagterem bejárata.

Lovagterem

Lovagterem.

További képek a várról:


Felső várudvar








FOTÓK: Novanta

Nincsenek megjegyzések: