2011. szeptember 2., péntek

AUSZTRIA: Burgenland

Burgenland Ausztria 9 tartománya közül a legkeletibb fekvésű. Északi része átnyúlik a pannon síkságra, középső vidékeit szőlőskertek tengere,déli tájait lankás dombok díszítik. A Magyarország, Szlovénia és Szlovákia ölelésében nyújtózó ,hosszú,karcsú földnyelv olyan, mintha derékban fűzővel szorították volna meg vékonyabbra:ott alig 4 km széles. A tartomány székhelye Eisenstadt /Kismarton/. A tartomány területe 1921 előtt Magyarországhoz tartozott, s három vármegye Vas, Sopron és Moson megye gyakorolta a közigazgatást felette.1919-ben a Saint Germain-i békeszerződés értelmében Ausztriához csatolták.Földrajzi tájegység szerint Észak, közép,és Dél-Burgenlandra tagozódik és közigazgatásilag 7 járásra osztott. Burgenland tartományt nyugati oldalról /Stájerország felől/ a Stájer Alpok, a Wechsel részei határolják. Ennek a geológiai őskorból származó kristályos kőzetű hegyvonulatnak Burgenland területére átnyúló ágai a Rozália hegység s annak kelet-nyugat irányú nyúlványa a Soproni hegység, továbbá a Lánzséri és Borostyánkői hegység. A tartomány déli részén húzódó dombvidék a Stájer Alpok keleti nyúlványa. A Soproni medence észak felé, a Vulka medencéjének közvetítésével , s az úgynevezett Lajta kapuval, közvetlen összeköttetésben van a Bécsi medencével, s így Európa egyik legnagyobb közlekedő útvonalával, a Duna völgyével.

Burgenland

A tartomány északkeleti részét a Fertő tó foglalja el. A Fertő tó az új pleisztocén korban keletkezett,s a földkéreg mozgásával jött létre.Az ázsiai sós tavak csoportjának egyetlen európai tagja. Hossza 36 km,szélessége 7-15 km. Mélysége csak néhol haladja meg az 1,5 métert. Felülete nádasokkal együtt 300 km2 körüli, amelyből a vízfelület 183 km2-t tesz ki. Ausztriához 160 km2, Magyarországhoz 23 km2 vízfelület tartozik. A tófelszín sokszor nagyobb mennyiségű vizet párologtat el mint amennyi pótlódik, aminek következtében a tó többször kiszáradt. A Fertő tó a második világháború után Burgenland legjelentősebb idegenforgalmi területévé fejlődött. A tóparti helységekben fürdők, szállodák, vendéglők,vitorláskikötők épültek.


A Fertő tó a vízi sportokat hobbi szinten űző vízimádók mellett több ország versenyzőinek körében is különösen kedvelt úticél. Átlagos vízmélysége 1,5 méter,egész Ausztriában itt a legjobbak a szélviszonyok és ezt a tájat kényezteti a legtöbb napsugár. A szörf világkupa nyári szezonnyitó versenyére minden év áprilisában versenyzők és szurkolók ezrei érkeznek Podersdorfba. Áprilistól októberig páratlan kalandokban lehet részünk,ha kajakkal vagy kenuval barangoljuk be a környéket.A Lafnitz,a Rába és Lajta folyókon, valamint a Fertő tavon szervezett, vezetett vízitúrákon vehetünk részt. Burgenland a téli időszakban is gyönyörű. A 320 km2 vízfelületű, befagyott Fertő tavon, Közép-Európa legnagyobb jégpályáján istenien siklik a jégszörf,a jégkite és a jégvitorlás,de még kerékpározni is lehet rajta. 


Burgenland hat természeti parkja közül a Fertő tavi fekszik a legészakabbra, középen található a Landseer Berge elnevezésű és a sor egészen Burgenland tartomány dimbes-dombos déli régiójáig folytatódik.



Burgenland tartomány kulturális sokszínűsége párját ritkítja.A két világhírű muzsikus Haydn és Liszt életére és munkásságára nagy hatással volt a pannon térség, ők maguk műveikkel hagytak máig élő nyomokat Burgenlandban és messze túl annak határain is.Az ifjú, tehetséges komponista ,Joseph Haydn az Esterházy hercegek zenekarát és operáját vezette. Haydn mind a mai napig a Bécsi Klasszikusok egyik legfőbb alakjaként ismert. Az Esterházy-kastélyban kezdődött a kilenc esztendősen zongoravirtuózként bemutatkozó Liszt Ferenc karrierje is. Liszt később a romantika egyik legjelesebb képviselője,Európa számos koncerttermének legünnepeltebb vendége lett. Haydn eisenstadti háza,ahol a zeneszerző 12 évig élt,1998-óta múzeum, a világ minden részéről érkező Haydn rajongók és zeneszeretők zarándokhelye. A mester emlékének az Esterházy kastélyban, Ausztria egyik legszebb barokk kastélyában kiállításokkal és koncertekkel adóznak.

Esterházy kastély.

A tartományban mindenfelé lovagok,fejedelmek és grófok nyomai láthatók: tornyokkal és pompás homlokzatokkal ékes, gondosan tervezett parkokkal körülölelt,impozáns várak és kastélyok. Az Esterházy, Batthyány és Nádasdy dinasztiák fényűző építészeti remekművekkel állítottak maguknak emléket. 






Nincsenek megjegyzések: