2012. szeptember 14., péntek

CSEHORSZÁG: Prága 2.

 VENCEL TÉR

Prága. 
Vencel tér.

Prága kereskedelmi,művelődési,társadalmi központja, a főváros szíve. Lényegében nem is tér hanem egy 750 m hosszú,60 m széles útvonal. Van itt minden, éttermek, kávézók, szállodák, üzletek, a turisták kedvelt vásárló és sétálótere. A tér végében Szent Vencel lovasszobra található. A szobor lábánál a négy cseh védőszentet találjuk. A tér végén álló Nemzeti Múzeumot 1885-90 között építették. A monumentális építmény homlokzatának hossza 100 méter, tetején egy nagyobb és két kisebb kupola található. A múzeum előcsarnokában és lépcsőházában történelmi alakok szobrai állnak, a falakon 16 csehországi vár képe található. A múzeum legfontosabb terme a Nemzeti Pantheon szoborgyűjteménye. Ma a múzeumban többek között történelmi és természettudományi gyűjtemény található.

Vencel tér


Vencel tér
Nemzeti Múzeum
Vencel tér.


VÉGIG A MOLDVA JOBB PARTJÁN:


Klementinum: Az egykori jezsuita kollégium a vár után Prága második legnagyobb épületegyüttese. A kollégium épületében ma a Nemzeti Könyvtár gyűjteményét őrzik.



Rudolfinum:1918-38 között a csehszlovák parlament ülésezett benne. Ma koncerteket rendeznek benne, a neve is Művészetek háza.





A Moldva délről lép a főváros területére, a Manes hídig egyenes vonalban folyik észak felé, ott derékszögben keletnek kanyarodik.



A Légiós hídról lenyűgöző panoráma nyílik a városra. A híd középső oszlopa a Lövész szigeten nyugszik. Valaha az óvárosi polgárok s polgárőrök itt gyakorolták a puskával való céllövést. A Mánes híd, amelynek villamosvonala felvezet a Hradzsinba, 1916-ban lett kész. A hídfeljárónál Josef Manes festőművész szobra található.
Innen nem messze találjuk a különleges formájú ,,Táncoló házat".
























Prága
Táncoló ház.

KÁROLY HÍD:

Prága
Károly-híd.

A Károly híd Óvárosi feljárójánál találjuk Európa egyik legszebb kisterét. A téren IV.Károly s az úgynevezett
Vincellér oszlopon Szent Vencel szobra áll. Európa egyik legszebb hídja, Prága büszkesége. Európa második legrégebbi hídja, Prága valódi központja. A hídnak már két elődjét elsodorta az árvíz, amikor IV. Károly utasítására 1357-ben az építéséhez fogtak. Később erre vezetett a Király út, a cseh királyok koronázási menete. Károly hídnak csak 1870-től nevezik, addig Kő-híd vagy Prágai-híd volt a neve. A hídról nyíló panoráma feledhetetlen. A híd különösen barokk szobrairól vált híressé. A 30 szoborból és szoborcsoportból álló szabadtéri galériát, testületek és szerzetesrendek készíttették. A híd végében, a Kisoldali kettős torony előtt bal oldalon áll egy kis reneszánsz épület (1591)az egykori vámház és sóhivatal. A híd végén lévő hídtornyokat gótikus kapuzat köti össze egymással, s IV. Vencel tartományainak címerei díszítik. A hídról továbbvezető út a Kisoldali térre és a Hradzsinba visz.



Károly híd


Károly híd.




Nincsenek megjegyzések: