2012. szeptember 28., péntek

CSEHORSZÁG: Prága 4.


Királyi palota:

A Régi Károly palotába a harmadik udvar felőli bejáraton lépünk be. A 16. század végéig királyi lakóhely volt. A bejárat előtt az 1664-ben készült Sas kút látható. Az első, részben fából és vályogból épített hercegi rezidenciát a 11.században román kővár váltotta fel. IV.Károly ezt alaposan kibővíttette. Ma látható reneszánsz külsejét Jagelló Ulászló idejében kapta.
Az Ulászló terem egy 74 méter hosszú, 18 méter széles, 14 méter magas reprezentációs célra épített terem. Nyüzsgő udvari élet folyt a teremben, még lovagi tornákat is rendeztek itt.
Volt trónterem, gyűlésterem, koronázó terem is. Látható továbbá a régi gyűlésterem, a kancellári iroda, a birodalmi udvar tanácsterme, a Vencel terem s a palotaudvar felé árkádos folyosó.
























A Szt.György tér szomszédos a harmadik várudvarral. Jobb oldalán a régi Királyi palota mellett áll a Mindenszentek temploma ,IV.Károly magánkápolnájának épült. Vele szemben a kéttornyú, háromhajós román stílusú Szt.György bazilika, a Vár legrégibb épen maradt épülete magasodik. 1142-ben épült, és Prága legjelentősebb románkori építménye.
A Szt. György térről a György utca az egykori Nemesasszonyok Intézete, majd a Lobkowitz palota mellett a régi várlépcsőhöz vezet.

Prága
Szent György bazilika.





Arany utcácska:

Félúton balra egy lépcsősor vezet fel a közvetlenül a várfalhoz tapadó, apró házacskákból álló, híres-neves 16.századi utcácskába.
Eredeti állapotában maradt meg, csak éppen alaposan rendbe hozták, s ma már végig múzeum, kiállítószoba, és üzlet. 1541 után épült ki, lakosai azonban udvari katonák, várcselédek s nem mint a legenda tartja aranycsinálók voltak. Az ember alig tudja elképzelni miként fért el itt egy család s esetleg még egy suszterműhely is.
Prága
Arany utcácska.














































Az Arany utcácska elején a Fehér torony emelkedik, az utcácska végén pedig a Daliborka torony (1496).
Itt tartották kemény vasláncon a jobbágyok bátor védelmezőjét, Dalibor lovagot, s végül 1498-ban kivégezték. A várhegy északi oldalán húzódó kertek is a Várhoz tartoznak.






















Kilátás a Várból:


























FOTÓK: Novanta.

Nincsenek megjegyzések: