2015. május 19., kedd

CSEHORSZÁG: Vranovi tóZnojmótól nyugat felé 24 km-re , a tó délkeleti partján fekvő , névadó Vranov nad Dyjí az első megállónk.

VRANOVI  VÁR

 Messziről látjuk a 76 m magas sziklán álló barokk kastélyt , a vranovi várat. Három oldalról víz fogja körül , egy 1582-ben épült 57 m hosszú hídon át juthatunk be. Vranov első várát 1100 körül emelték Morvaország védővárának Ausztria ellen.
1499-ben királyi vár lett , később az Althan grófok , majd a Liechtenstein hercegek birtokába került.
1645-ben ezt a várat is eredménytelenül ostromolták a svédek , viszont húsz év múlva leégett. Korszerű átépítésére újabb húsz év múlva került sor. Ekkor maga Fischer von Erlach tervezte a ma is
látható barokk kastélyt(1687). Az elővárban reneszánsz árkádok alatt sétálgathatunk s újabb kapun át lépünk a várudvarra , a sziklatető magasára. Ragyogó kilátás nyílik a várból. A kastély berendezése
igen gazdag , különösen barokk freskókban , festményekben , szobrokban. A 27 m átmérőjű ovális Ősök termét. M. Rottmayer allegorikus freskói díszítik (1695) , a szobrokat Tobias Kracker alkotta.
Az épülettömb másik oldalán lévő kerek várkápolnát hat ovális oldalkápolna díszíti. A kastély parkjában romantikus építményeket és grottákat találunk. A kastélyban lakberendezési kiállítás és kerámiagyűjtemény látható. A kerámiák a már megszűnt vranovi gyárban 1799 és 1882 között készültek.Vranovi tó
 
A Vranovi tó és duzzasztógát a Dyje folyó felső szakaszán létesült. A Dyje itt nagyon kanyargós,és aránylag szűk,mély völgyben fut végig, erdők között. A 30 km hosszú, helyenként több száz méter széles, rendkívül zegzugos vonalú tó a folyó legnagyobb mesterséges tava. 1902-ben kezdték építeni svájci tervek szerint, s 1933-ban fejezték be. A gát 55m magas, a falkorona 285 m széles. A jobb parton működik a háromturbinás villamoserőmű, évente óriási mennyiségű villamosenergiát termel.
 Maga a tó rendkívül népszerű idegenforgalmi látványosság, melegkedvelő növényzete és madárvilága miatt természetvédelmi terület. Völgye széltől védett, vize langyos, tiszta, halban gazdag, partján kijelölt helyeken egész évben sok a fürdőző és sportoló. Májustól októberig menetredszerinti hajójárat közlekedik a tavon. A környéken számos műemlék, kastély, várrom,kirándulóhely vendéglő és öregmalom található. Három üdülőközpont alakult ki, Vranov, Bitov és Podhradi.A tó északnyugati végén található Bitov települést autón vagy a vranovi kikötőtől másfél órás hajóúttal érjük el.


A Zeletavka folyó kis félszigetén álló Bitov vára különösen hajóról nézve nagyszerű látvány. Bitov várát a 11.század közepén építették, I. Bretislav fejedelem határerődítménye volt. Sokáig itt őrizték Zrínyi Miklósnak, a szigetvári hősnek sisakját és páncélját.


                     Bitovtól délkeletnek 2 km-re magasodnak Haragoskő vár romjai.
 

Nincsenek megjegyzések: