2017. január 2., hétfő

OLASZORSZÁG: Olasz sajtok- GORGONZOLA


A gorgonzola a kékpenészes sajtok olasz klasszikusa, az ország egyik legismertebb exportcikke. Mint sok egyéb sajtfajta,ez is DOC-termék. A híres penészes sajt részben piemontei vidékről származhat: Brgamóból, Bresciából, Comóból,Cremonából,Cuenóból, Milánóból, Páviából, és Vercelliből. A sajtmesterek többsége azonban a a piemontei Novarában él.



A zsíros tehéntejből készülő sajt szárazanyagban kifejezett zsírtartalma 48%. A gorgonzola azelőtt pasztörizálatlan tejből készült, ma azonban az élelmiszer-higiéniai szabályait betartva pasztörözött tejet használnak, melyhez fermentáló és nemespenész spórákat adagolnak. A sajt két-három hónapig érlelődik ellenőrzött hőmérsékletű természetes sziklabarlangokban vagy megfelelő raktárhelyiségekben.


A sajt kiváló étvágygerjesztő finom falat, vagy kevés kenyérrel, erős vörösborral az étkezés méltó lezárása. A főzési folyamatokban is használják: rizottók, mártások, különböző töltelékfélék szétmorzsolt gorgonzolával fűszerezve csodálatos aromával gazdagodnak.









Nincsenek megjegyzések: