2017. január 17., kedd

OLASZORSZÁG: Olasz sajtok - ASIAGO


Az asiago sajt a vidék specialitása, melyhez az aromagazdag tejet a névadó, Asiago-fennsíkon már ezer éve szabadon legeltetett tehenek adják. A remek ízű és állagú, proteinekben és enzimekben gazdag, de nem túl zsíros sajtkülönlegesség 1978-ban megkapta a DOC- minősítést, mely szerint kizárólag Vicenza és Trento vagy Padova és Trevisio egyes vidékeiről származhat.





A kiválóságot bizonyító elismerést követő évben megalakult a márkát védő, a gyártás minden fázisát ellenőrző konzorcium, melyhez mára több mint 100 tejgazdaság csatlakozott. Az asiago nagyon is különböző változatokban kapható, valamennyi nagyon közkedvelt. A friss tejből készülő fiatal pressanto 20-40 napig érlelés után kerül a boltokba. Nagyon enyhe az íze és világos a belseje.


A mezzano friss és aludttej keverékéből  készül, legalább három hónapig érlelődik, erőteljesebb íze van mint a fiatalabb társának.


A vecchio egy évig érlelődik és igazi sajtszemélyiség. ezen kívül még készül az asiago d allevo stravecchio, amelyet egy évnél sokkal tovább érlelnek, közben tömör, aromagazdag csemege lesz belőle.

 A konyhában sokféle módon használják ezt a sajtot. Az öregebbek erőteljes vörösbor társaságában tökéletes lezárói lehetnek egy-egy kiadós lakomának, vagy reszelve tésztára is szórhatók.








Nincsenek megjegyzések: