2010. október 11., hétfő

AUSZTRIA: Fraknó vára.

Fraknó vára Burgenland jelképe. A XIII.században határvárként építették a Rozália-hegység nyúlványára.Lélegzetelállítóan szép már az idevezető panorámaútról az elénk táruló fantasztikus kilátás.

Fraknó vára.

Ausztria egyik legnagyobb középkori várát gróf Nagymartoni Pál kezdte építtetni 1294-ben.  A tékozló utódok Nagymarton városával együtt Fraknót is elveszítették ,amely többször is gazdát cserélt .A törökellenes háborúk idején a nyugat védelmező bástyája volt. A XVII.század eleje óta az Esterházy -család tulajdonában van . Az Esterházy hercegek drága ékszereinek és értékes tárgyainak biztonságos trezorja volt. A család évszázadok során összegyűjtött kincsei napjainkban is megtekinthetők itt.


Fraknó vára.


A fraknói várban található hercegi fegyvertár épülete ad helyet Európa egyik legnagyobb magánkézben lévő fegyvergyűjteményének. A gyűjtemény az Esterházy-család egykori hadi erejéről tanuskodik. Az Esterházy hercegi seregek három évszázadnyi felszerelése szinte teljes épségben megmaradt a vár fegyvertárában, és megtekinthető a vezetéssel egybekötött várlátogatás során.Az egyedülálló hadtörténeti gyűjteményt az Esterházy-család tulajdonában álló díszfegyverek ,kitüntetések és különleges vadászfegyverek teszik teljessé.





A vezetéssel megtekinthető vár látogatói az európai kultúra egyedülálló kincseivel ismerkedhetnek meg. A várkápolna ,a történelmi várkonyha ,a fegyvertár és a kazamata mellett megnézhetjük a vár 142m mély kútját is.





Az Esterházy kincstár olyan a világon egyedülálló Kunst-und Wunderkammer gyűjtemény ,amhun ely még az eredeti helyén és az eredeti állapotában található meg. Esterházy Pál herceg nagystílűen gyűjtötte az éetékes órákat és automatákat,egzotikus állatpreparátumokat és ritkaságokat.Ezeket bonyolult zárszerkezettel ellátott ,biztonságos kincstárban őrizte,ahol napjainkban is meg lehet őket csodálni.
Az Esterházy-ősgaléria Közép-Európa legnagyobb barokk családi képgalériája. Különlegességnek számít a Drakula grófként ismert Vlad Tepes világviszonylatban egyedülálló ,fennmaradt egészalakos portréja ,akit Attila hun királyhoz hasonlóan minden további nélkül felvettek a család ősei közé.

A kiállítás fénypontját  Európa legnagyobb és legrégibb barokk-kori ezüstbútor -gyüjteménye jelenti. A más hercegi családok tulajdonában álló hasonló darabokat a történelem során beolvasztották a háború költségeinek fedezése érdekében. Erre a sorsra jutottak például a versailles-i ezüstbútorok.


A várban a hercegi lakosztály területén kialakított kiállítótermek adnak otthont az Esterházyak négyszáz éves vadászhagyományait bemutató kiállításnak.A gyűjtemény látogatói különböző megjelenítési formákon keresztül nyerhetnek betekintést a vadászéletbe,a vadászat kükönböző formáinak bemutatásától egészen a vadászbaleseteket ábrázoló látványos XVII.századi festményekig.








Fraknó vára.

Kilátás a várból.

Fotók:Picasa, NOVANTA