2010. október 4., hétfő

ROMÁNIA: Arad.

Arad Erdély déli kapuja,és Arad megye székhelye.A Magyar határtól 50  km-re a Maros folyó partján terül el.Fontos közlekedési csómópont volt már a múlt század második felében is. A XIX.század második felében a város a környék kultúrális központjává fejlődött. A városban született:1886-ban Tóth Árpád költő és 1902-ben Jávor Pál színművész. 1920-ban a trianoni békeszerződéssel Romániához került.

Main street, Arad, Romania
Arad.
Foto:Royston Rascals.

Arad nevezetességei.

Vértanuk obeliszkje:1849.február 8-án Glöser altábornagy osztrák katonákkal és szerb felkelőkkel Új -Arad felöl betört a városba,de kiverték őket. 1849.július 1-én a vár megadta magát .Parancsnoka Damjanich tábornok lett.1849. augusztus 2-án a kormány Aradra menekült.A Görgeyre bizott város ,eleste után  október 6-án itt végezték ki a vársáncban a magyar sereg tizenhárom tábornokát
.


Az aradi vértanuk obeliszkjét a Vesztőhelyen 1881.okt 6-án avatták fel. A szürke márvánnyból készült emlékmű egyik oldalán a kivégzés időpontja,a másik három oldalon a vértanuk neve áll az itélet végrehajtásának sorrendjében.

.
Aradi Vértanuk obeliszkje.

Közigazgatási palota: A közigazgatási palotát ,amely jelenleg a Polgármesteri Hivatalnak ,a Megyei Tanácsnak és a Prefektúrának ad otthont. Pekár Ferenc tervei alapján 1872-1874 között építették. A tér közepén egy emlékmű és egy feszület áll az elesett hősök emlékére.

Közigazgatási Palota
Foto:Steven Teschke.


Megbékélés parkja: 1849.okt 6.-ai kivégzés után 41 évvel 1890.okt.6-án állítottak szobrot az emlékükre. Zala György és Huszár Adolf Szabadságszobra 29 évig maradhatott a talpazaton. 1919-ben az adminisztráció eltávolítatta. 85 év kellett ahhoz hogy 2004.április 25-én újra köztéri szobor legyen.

Szabadságszobor.


Foto:uzo 19.



Kultúr Palota: A palotát a Kölcsey társaság kezdeményezésére építették 1911-1913 között.Homlokzatán a tudomány,a zene és az irodalom muzsáit ábrázoló féldombormű található. Ebben az épületben található az Aradi Filharmónikusok ,A Történelmi múzeum és a Természettudományi múzeum.


Kultúr Palota.


Pádovai Szent Antal templom: A templom monumentális épülete 1902-1904 között épült.

Pádovai Szent Antal templom.


Víztorony: A város ivóvíz ellátasának megoldására 1896-ban épült ez a víztorony ,az annak idején Tűzoltok-terének nevezett helyen. 1956-ig volt használatban. Ma földszintjén bár ,emeletén magángaléria működik.


Aradi vár: A Vauban-rendszerű aradi várat Mária Terézia parancsára 1762-1783 között építették. Alaprajza:hatágú csillag .Három sor föld alatti Kazamatája van ,sáncrendszer vaszi körül,amelyet szükség esetén vízzel árasztottak el. A vár területén egy az erődítménnyel egyidős kápolna is van.

Aradi vár.


Képek Aradról:

Közigazgatási Palota.



Színház.

Arad.












Maros Part.