2010. október 17., vasárnap

MAGYARORSZÁG: Tapolca.

Tapolca a Balaton-környék turisztikai tekintetben kiemelkedő jelentőségü ,egyre látogatottabb városa. Tapolca a hajdani Balaton-öböl helyén kialakult ,vulkanikus bazalthegyből környezett,Tapolcai-medence szélén fekvő város. Tapolca környéke az ország legszebb tájai közé tartozik.Számos túristajelzés hálózza be a környéket.Tapolca legismerrebb nevezetessége a Tavas-barlang. Tapolcán született Batsányi János /1763-1845/ költő,az első magyar irodalmi folyóirat egyik alapítója.

Malom-tó

A Batsányi János utcán közelíthető meg a hangulatos Malom-tó.Útközben érintjük azt a helyet
 ahol a költő szülőháza állt, az itt épült ház homlokzatán emléktábla van. A tó és környéke romantikus részleteTapolcának ,öreg házak szegélyezik,partján szép ligetes parkot alakítottak ki. A parkban áll Batsányi János szobra. A tóból tovább folyó patak vize ,öreg vizimalom kerekét hajtotta. A malom Hotel Gabriella néven működik.

Malom.

A hotel alatt húzódó Alsó-tó kőfallal szegélyezett parján alakították ki Tapolca nagy fiainak emlékfalát.





Tapolcai tavasbarlang.

A barlangot 1902-ben fedezték fel . 74 lépcsőn érünk le a 20m hosszú,3-6m széles,7-8m magas Lóczy-terembe.A barlangon átfolyó 0,5-4,3m mélységű patakon villanyvilágítás mellett csónakkal járhatja be a látogató az érdekes barlangi világot. Jól látható a barlang falain a geológiai emlékek,a víz oldásának nyomai. A levegő hőmérséklete 18-23 °C.Tapolcának egyébként nem ez az egyetlen barlangja ,a feltételezések szerint az egész város alatt összefüggő ,egységes barlangrendszer alakult ki valaha ,a geológiai előidőkben. Ez a barlangvilág mennyezete több helyen beomlott ,egymástól különálló barlangrendszerek keletkeztek.




Tpolcai tavasbarlang.

Másik ismertebb ilyen barlang a Kórház barlang. 2850m,mélysége a bejárattól számítva 14m szárazon ,víz alatt 36m. A barlangot a kórház területén a tüdőpavilon építésekor 1925-ben fedezték fel.

Fotók: Novanta