2019. május 19., vasárnap

OLASZORSZÁG: Trieszt.



Trieszt kikötőváros Észak -Olaszországban.Friuli-Venezia Giulia régió közigazgatási székhelye.A város püspöki székhehy is.Trieszt elbűvölően szép természeti adottságai és kivételes történelmi emlékei varázsolják különleges hellyé.A nagy multú városban megtalálhatók a legkülönbözőbb kultúrák és vallások ,rengeteg műemlék és történelmi érdekesség.Trieszt jellegzetessége a tengerre néző ,teraszszerű fekvése. A város székhelye a kávétermékeiről ismert Illy caffé S.p.A vállalkozásnak.Triesz jellegzetességei közé tartoznak a kávéházai ,melyek máig megőrizték eredeti XIX.századi megjelenésüket.

Trieszt.

Triest.

Egy séta a vasutállomástól a Corso Cavouron,majd a kikötő mentén általános képet nyújt a városról.A múltszázadbeli városrész egyik érdekessége a közepébe benyúló egyenes csatorna ,a végén a S. Antonio templommal ,amelynek homlokzata a római Pantheont mintázza.



Trieszt szive és szinbóluma az olasz egységről elnevezett Piazza Unita d Italia,amely a tengerre nyúlik és gyönyörű paloták szegélyezik,például a Városháza óratornyos épülete és a hatalmas Verdi Operaház.








A városházával szemben van a kikötő mólója a Molo Audace.Nevét az első ideérkező rombolóhajórol kapta 1918-ban.A kikötőből óceánjáró hajók is indulnak.

Móló.

A San Giusto hegyen találjuk a XIV.században ,római mintára épült San Giusto katedrálist,valamint a velenceiek és osztrákok által 160 év alatt felépített erődöt,a San Giusto várat.


San Giusto vár.

San Giusto templom.

San Giusto templom.

Opicinai villamos:


Trieszt városában található Opicinai villamosvonal a hagyományos villamosüzem és a sikló szokatlan összeházasításának érdekes és a világon egyedülálló példája. Az 5,175 km hosszú villamosvonal a városközponttól északra található Piazza Oberdant köti össze a hegyekben lévő szlovén határ melletti Villa Opicina faluval.Fentről szép kilátás nyílik Triesztre. A villamosok 20 percenként közlekednek reggel 7 és este 8 között.


Opicinai villamos a Piazza Oberdan végállomáson.


Gyönyörű a tengerpart mentén a Mire Mare kastély és a feljebb fekvő Sistiana-öböl kavicsstrandja,ahol a karszt fehérlő sziklái szeszélyes formákban szakadnak a tengerbe. A közelben mered a víz fölé az ősi Duino vára.
Mire Mare kastély.

Sistiana-öböl.

Duino vára.


Foto:Rasevic.

Duino.


Trieszt képekben.











Forrás:Vikipédia.