2015. szeptember 4., péntek

MAGYARORSZÁG: TIHANY

Tihanyi félsziget
FOTÓ:Lukke


Tihany a Balaton egyik leglátogatottabb üdülő és kirándulóhelye. Magyarország egyik legszebb fekvésű települése a Balatonba nyúló Tihanyi félsziget.Hossza 5,5km,szélessége 2-3 km. Szélein 180-230 m magas dombok emelkednek. A sziget belsejében a Balaton tükrénél kb. 25 m-rel magasabban külön kis tó,az ún.Belső tó található.

Belső tó
FOTÓ:Civertan


A Tihanyi félszigeten már az őskorban is lakótelepek alakultak ki. A tihanyi Óváron tárták fel a Balaton környék legszebb,legnagyobb kora vaskori földvárát.Laktak,építkeztek Tihany környékén a rómaiak is.
A tatárjárás után várat is építettek Tihanyban, azonban a kuruc szabadságharc után a várat leromboltatták. Köveiből épült meg a ma is látható kéttornyú barokk templom és a hozzá tartozó volt kolostor.

FOTÓ:sternerz.

A tihanyi kikötő 1909-1911 között épült a mólóval együtt, amit a Balaton legszebb kikötőjeként emlegetnek. 
A kikötő körül kialakult Alsóközponton halad át a Balatonfüred felől jövő,közvetlenül a tó partján haladó , a Balatonra és Balatonfüred felé végig gyönyörű kilátást nyújtó autóút, ami a révátkelőhely felé vezet.
Az Alsóközpont fölött emelkedő hegyen és ennek oldalában van a régi Tihany község számos népi és egyéb műemlékekkel /ez a Felsőközpont/.

FOTÓ:Andres rus


Tihany legfőbb látnivalója a hegy peremére épült, és két tornyával a tó északkeleti medencéjének minden üdülőhelyéről jól látható, Tihanyi apátság és a hozzá csatlakozó egykori kolostorépület.
A templom 1719-1754 között épült, az itt állt középkori tihanyi vár köveiből. Kimagasló jelentőségű műemlék az Altemplom. I.András király 1055-ben alapította a tihanyi bencés apátságot,ez az alapítólevél  a magyar nyelv első írásos emléke. A román stílusú ,zömök,oszlopoktól tartott altemplomban temették 1060-ban a tihanyi apátságot alapító I.Andrást.

Tihanyi apátság
FOTÓ:Civertan



A templom oldalában, a Kálvária dombon található park a Csokonai liget. Itt nyílik az 1951-ben felfedezett Forrás barlang bejárata. Innen a dombról több sétányon jutunk le az Alközpontig. Útközben benézhetünk a Fazekasházba, Marcipánmúzeumba, Babamúzeumba és rengeteg ajándékboltba. Ha pedig a másik irányba indulunk akkor a tihanyi Visszhangdombra jutunk.



A félsziget hegyeit völgyeit turistautak hálózzák be, amelyek bejárása során megismerhetjük a táj nevezetességeit. Az egyik ilyen az Óvár hegybe vájt ,,Barátlakások". I.András hozta magával Tihanyba a görög szerzeteseket, akik egy évszázadon át éltek Tihanyban a saját maguk által készített cellákban.


Minden évben a tihanyi Őslevendulásban ,levendula fesztivált rendeznek.Ilyenkor a látogatók maguk is arathatják ezt az illatos növényt. Idén pedig megnyílt  a Levendula Alkotó Ház.

Levendula
FOTÓ:chongmz.






 

 


 

Nincsenek megjegyzések: