2015. július 27., hétfő

HORVÁTORSZÁG: Zadar


 

 
Zadar az Adriai tenger partján egy félszigetszerű földnyelven fekszik. Ennek északkeleti oldalán van a várost a szárazföldtől és a külső városrészektől elválasztó belső kikötő. A földnyelv délnyugati oldala az úgynevezett Zadari csatornára nyílik, előtte Ugljan szigettel. Zadar fontos kikötő és kereskedőváros,gazdasági, közlekedési és kulturális központ.Dalmácia fővárosa. Legjelentősebb látnivalói a több mint háromezer esztendős múlt hagyatéka mind az óvárosban, egy 500 m keskeny és 1km hosszú félszigeten található, ahonnan az autós forgalom ki van tiltva. A félsziget tenger felé néző oldalán húzódik a háború alatt lebombázott többemeletes házsor helyét elfoglaló park és az ezt szegélyező rakpart.


 




 
Zadar történelme:
 
Zadar is, mint majdnem valamennyi nagyobb adriai város, illír település. Időszámításunk kezdetén Jadera néven római kolónia, melynek területét -az egész mai várost- falak fogták körül. A II.században,Traianus császár alatt római kereskedőváros pompás fórummal,templomokkal, vízvezetékekkel. A népvándorlás idején több nép feldúlja a várost. A 9.században volt a város másodvirágzása, ekkor építteti Donát püspök a később róla elnevezett Szent Donát templomot.A 12-15.században több magyar királyunk is járt Zadarban, de történelmünk több más eseménye is kapcsolódik a városhoz.Rövid francia uralomtól eltekintve a 18.század végétől 1918-ig Dalmácia és vele Zadar az osztrák császársághoz tartozik.
A délszláv háború idején (1991-1995) hónapokon át támadták a várost, bombázták és gránátokkal szórták tele a várost. Hetekig nem volt a városban áram és vízellátás. Rengeteg házat helyreállítottak és az utcákat frissen aszfaltozták.

Látnivalók a városban:
 

Városkapu
 
 
 
 
 
 
 
A városkapun át egyenes út vezet a Trg. Zelehihez, amely a Római Fórum része. A Fórum itt található részei 1946-ban kerültek elő amikor
 a szétbombázott lakóházakat letakarították. A Fórum észak-déli irányban húzódó, 90m hosszú, 45m széles tér volt a mai Zelehi trg helyén, amelyre egykor lépcsők vezetek le. Rajta 
álltak a római Jedra középületi. A fórum a népvándorlás ideje alatt pusztult el. Kőlapjain és egy épen maradt 15m magas oszlopon kívül, csak márványtöredékek maradtak. 

Zadari fórum.

A rommezőre építette a 9. században a híres zadari püspök a később róla elnevezett Szent Donát-templomot. Az alapot s nagyrészt az építőanyagot is a fórum kőlapjai illetve a római épületek kövei szolgáltatták. A Szt.Donát templom több kisebb átépítésen ment át az idők folyamán, anélkül, hogy 
egésze lényegesen megváltozott volna. Most  is jól látszik azonban a falakba épített római faragványos kövek. 

Szt.Donát templom
 
 
 

 
 
Zadari fórum
 
A Fórum délkeleti részek áll a késő barokk Sv.Marija-templom, amelyet a 11.században épített Cika nemesasszony, Kresémír horvát király rokona. Harangtornya a legrégebbi dalmát harangtorony, amit 1105-ben az első magyar- horvát király, Könyves Kálmán emeltetett.


 
 
A három kút terén állott valaha a talán még a római időkből származó, a kikötőre néző fellegvár. A várárkot később ciszternává alakították át, vizét a három ciszternakút szolgáltatta. A kutak mögötti épület a Kastel maradványa. Előtte a téren a 15-18. századi kis barokk templom, a Gospa  od Zdravalja. A templom mögötti kis sikátor vezet az 1282-ben épült Szent Ferenc templomig. 


A főtér a Narodni tér, az egykori Platea Magna, a középkori városcentrum a mai Zadar középpontja is. 
A téren régi barokk városháza helyén az olasz uralom alatt épült az új városháza. Előtte jobbra a Sammichelli tervei szerint 1562-ben épült őrség-loggia , melynek óratornya 1798-ban épült. A közelben található a Trg Pet Bunara, az öt kút tere. A téren található épület volt az osztrák helytartó palotája. A téren látható karcsú római oszlop viszont a fórumról került ide. A téren még egy kis római szentély oszlopmaradványait, és a névadó öt kutat találjuk. A téren magasodó középkori torony a Bablja Kula Beuve d Antonie keresztes vitéz  állítólagos zárai raboskodására emlékeztet. 


Zadar. Öt kút tere.
 

A Trg Oslobodjenjáról a 16.században épített nagy reneszánsz városkapun jutunk a várárokhoz. Az előttünk  zöldellő Városi parkon túl terül el Zadar külső városrésze.

Városkapu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotók: NOVANTA
 


Nincsenek megjegyzések: