2018. július 22., vasárnap

OLASZORSZÁG: Ferrara

Ferrara Emilia-Romagna tartományban található,a Pó völgyében a folyótól kb.6 km-re fekszik. A XV-XVI.században élte fénykorát,az Este család uralma alatt, akik fényűző,de egyben művészetpártoló udvarukba vonzották a kor legnagyobb költőit. A város idegenforgalmi látnivalói is főként az Este családhoz kapcsolódó művészeti emlékek.







A fénykor középpontja a Castello Estense (1383-1570) a régi város szívében. Hatalmas, középkori téglavár, komoran magasodik ki a környező kisvárosi épületekből. Vizesárokkal körbevett, vöröslő falaival, bástyáival a zsarnokság fenyegető mementója. Sötét hangulatához hozzájárul, amikor a fasiszták a második világháború utolsó évében a vár árkainál végezték ki és temetetlenül hagyták heverni az ellenállási mozgalom vezetésével gyanúsított hazafiakat. Nehéz elképzelni a komor kastélyban Lucrezia Borgiának, Estei Alfonzó feleségének színes udvarát. A szépasszony szívesebben is időzött a város délkeleti részén fekvő Palazzo Schifanoia falai között.














A Catedrale Itália legfestőibb külsejű középkori templomai közé tartozik. A katedrálist 1135-ben, román stílusban kezdték építeni. Hármas homlokzatát egy loggia sor teszi érdekessé, és Nicoló pompás emeletes kapuzata díszíti. 

Katedrális









A Castellotól északra haladó Corso Ercole mentén fekszik a Piazza Tasso majd a hírneves Palazzo dei Diamanti. A XV.század végén B.Rossetti tervei szerint épült palota nevét gyémánt szerűen ék alakúra csiszolt burkoló köveitől nyerte. 
A Palazzo Schifanoia, az Esték,,Gondűző"palotája, 1391-1469 között épült.Most a Városi Múzeumnak ad otthont.



Casa di Ariosto, Lodovico Ariosto ebben a házban fejezte be a fő művét, az Őrjöngő Roland című lovagi eposzt, és itt is halt meg 1533-ban. Hajdani lakóházában múzeumot rendeztek be a nagy költő emlékére.



Fotók: NOVANTA

Nincsenek megjegyzések: