2012. május 18., péntek

HORVÁTORSZÁG: Opatija - Abbázia



Opatija a Kvarner gyöngye, a legkeresettebb fürdőhely, Rijekától 12 km-re fekszik. Opatija a fölötte emelkedő 1396 m magas Ucka (Monte Maggiore) és a tengerpart közötti keskeny partsávon terül el, házai azonban a hegyoldalra is felkúsznak. Az Ucka lejtője szinte a tengerbe vész, s a lábánál elterülő keskeny partszegélytől távol tartja a hegyekből lezúduló hideg szeleket. Opatija éghajlata tehát az Adria felől jövő meleg légáramlatok következtében még télen is enyhe. Nyáron viszont az Ucka közelsége, az innen kerekedő friss szellő kellemesen mérsékeli a hőséget.
Az egykori kis halászfalu a századforduló idején nőtt látogatott fürdőhellyé. Gyors felvirágzását kedvező klimatikus adottságain kívül a közlekedés fejlődésének, századvégi vasútépítkezéseknek köszönhette. Így lett Abbázia az 1900-as évekre az Osztrák-Magyar Monarchia legdivatosabb ,télen-nyáron keresett tengeri fürdője. A várost az arisztokrácia légköre lengte be. Itt nyaraltak az Osztrák-Magyar Monarchia gazdag arisztokratái,akik elegáns villákat építettek amelyek ma luxusszállodaként működnek.


Dús vegetációjú parkok, barátságos villák, pálmafás sétány teszi vonzóvá ezt a hazánkfiai által is több mint egy évszázada szívesen látogatott fürdőhelyet, amely a legkülönbözőbb sport és szórakozási lehetőségeket nyújtja a vendégeinek. Kávéházak, cukrászdák, hangulatos teraszok, üzletek és gondozott strandok várják a nyaralókat. Opatija azonban nemcsak mint üdülőhely, hanem mint klimatikus gyógyhely is ismert. Főként reumatikus, asztmatikus és szívbetegek gyógyítása terén érnek el szép eredményt. Sok szálloda és gyógyfürdő télen is nyitva tart,amikor a zajos nyaralók, helyét a pihenni és gyógyulni vágyók foglalják el.

A Lungomare parti sétány 12 km hosszú, és itt helyezkednek el a legszebb épületek.




Opatia szimbólumának számító Lány a sirállyal szobor.
Fotók: Novanta

Nincsenek megjegyzések: