2012. május 6., vasárnap

KATALÁN KONYHA

A Katalán jellegzetesen mediterrán konyha, alapját az olívaolaj, az idényzöldségek és gyümölcsök, halfélék,tenger gyümölcsei, rizs, hüvelyesek, a kitűnő minőségű húsfélék és kiváló minőségű borok és sajtok adják.A Katalán konyhát befolyásolja az olasz és a francia konyha is. A Katalánok a reggelt egy erős kávéval indítják és hozzá valami édeset esznek, pl:Churros vagy Canast. Az ebédet délután kettő körül fogyasztják, a vacsora késő estére csúszik, mint általában minden mediterrán országban.


A tapas kis falatokat jelent amit a bárokban az italok mellé szolgálnak fel. Bármilyen ételből készíthető tapas ami kis adagokra osztható.
Tapas lehet: felvágottak, olajbogyó, szardella,savanyúság,szendvics, mandula,sajtok,krokett, kagyló, sült hal, tintahalfalatok, pacal.


A Katalán konyha egyik jellegzetes étele a Picada, amely a legkülönfélébb húsok és zöldséges ételek ízét adja. Számtalan változata létezik. Mozsárban megtörik a friss vagy szárított fűszereket, pirított magvakat,olívaolajat,fokhagymát vagy akár pirított kenyeret. Ezt aztán sűrű mártássá főzik hús vagy zöldség alaplével.

A Samfaina jellegzetes katalán ragú,amit különféle zöldségekből pl: padlizsán, cukkini, paradicsom, paprika, hagyma,fokhagyma és olívaolaj keverékéből főzik.


A Katalánok híres kolbásza a Butifarra blanca, a fehér hurka. A sertéshúshoz szalonnát és belsőségeket adnak és szerecsendióval, borssal és fahéjjal fűszerezik.



A Katalán konyha jellegzetes ételei még a Rossejats, az Eaqueixad ami tőkehalsaláta, a Paella, a Pa amb tomáquet ami olívaolajjal és paradicsommal bedörzsölt kenyeret jelent.


És végül egy desszert a Crema Catalana, a katalán krém ami egy ropogós karamell kéreg alatt megbújó vanília krémet jelent.

Nincsenek megjegyzések: