2012. július 22., vasárnap

MAGYARORSZÁG: Harkány

Harkány egyike az ország régóta ismert patinás fürdőinek. A Villányi hegység lábánál,északi szelektől védve, festői környezetben helyezkedik el. Baranya megye déli részén, 8 km-re a horvát határtól található.

Harkányi gyógyfürdő

Harkány történelme:
Több mint két  évszázaddal ezelőtt,amikor Harkány még a siklósi váruradalomhoz tartozott,a földesúr árkoltatta, csatornáztatta a harkányi mezőséget, amelyen abban az időben iszapmocsár gőzölgött. A munkálatok közben figyelték meg a napszámosok hogy a meleg víz és az iszap, amelyben dolgoztak,enyhíti a reumás fájdalmaikat. Hamarosan bekerítették a területet, medencét,emeletes fürdőszállót építettek, kutakat fúrtak. 1866-ban Zsigmondi Vilmos bányamérnök és geológus artézi kutat fúrt, a vizét vegyelemezték és ezután kezdődött meg a fürdő nagyobb arányú kialakítása. Évtizedeken át több tízezer beteg zarándokolt el 
a harkányi vízhez. 1949-ben Harkányfürdőt államosították s a gyógyvizet valamint az összes intézményeket a szakszervezeti gyógyüdültetés szolgálatába állították. Kibővítették a termálfürdőt, új csőhálózatot fektettek le, növelték a kádak számát, új medencéket és kabinsort építettek. 
A fokozódó vízszükséglet kielégítésére 1960-ban új kutat is fúrtak, 62-63°C hőmérsékletű kénes gyógyvízzel látva el a gyógyfürdőt. A harkányi gyógyvíz és iszap alkalmas a reuma és összes válfajai, ízületi gyulladások után visszamaradt merevség, törések és egyéb balesetek utáni mozgásszervi utókezelésre, köszvény, isiász, idült bőrbántalmak, szervi panaszoknál,női betegségek gyógyításánál.



















Nincsenek megjegyzések: