2012. augusztus 31., péntek

MAGYARORSZÁG: Villány




Itt van a központja a Villány-siklósi borvidéknek. Nevezetessége az erős, zamatos vörösbor. A hegység déli, meleg fekvésű lejtőin kiváló zamatú gyümölcsök is teremnek.A Villányi hegység szigetként emelkedik ki a megye délkeleti dombos területéből.
Alapkőzetét, mészköves lösz borítja és ezen a kiváló talajon képződött meszes agyag alkotja a világhírű villányi borok termőtalaját.


Háttérben a Villányi hegység.


Az első szőlőket állítólag még a rómaiak ültették el Villány környékén. 1988-1992 között néhány bátor ember elhatározta hogy főfoglakozású szőlész és borász lesz, és a siker nem maradt el. Villány 1987-ben egy nemzetközi zsűritől megkapta a ,,Szőlő és bor városa " címet.
Villány főutcáján lévő történelmi pincesoron is több borászat kínálja specialitásait.Érdemes ellátogatni a Bormúzeumba, melynek az egykori Teleki pince ad otthont. Itt a borászat hagyományos szerszámaival, írásos és tárgyi emlékeivel, és közel száz esztendős borpalack matuzsálemekkel ismerkedhetünk meg.

Villány
Városháza.

Nagyharsányi szoborpark:

A Szársomlyó hegy keleti végén 1968-ban kapott helyet a szoborpark. A hegy kőzetéből készített szabadtéri méretű szobrok foglalják el ezt a különleges helyet.Hazai és külföldi szobrászok a hegy köveiből készítették el műveiket.

Nagyharsányi szoborpark.





FOTÓK: Novanta

Nincsenek megjegyzések: